Pyszna sałatka na ciepło z pieczoną dynią. Lekko słodka dynia pieczona z ziołami do tego słona feta i chrupiące orzeszki pinii.
Składniki (na około 2-3 porcje):
- kawałek dyni około 400 gram
- kawałek sera feta (około 80 gram)
- około 2 łyżki orzeszków pinii
- ulubiona mieszanka sałat
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, przyprawy: suszone oregano, suszony rozmaryn oraz suszona szałwia, po około 1-2 łyżeczki
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać na 200 stopni. Dynię obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do naczynia żaroodpornego. Następnie polać oliwą z oliwek, oprószyć solą, pieprzem oraz posypać przyprawami i dokładnie wymieszać. Wstawić do piekarnika i piec do miękkości – około 30 minut. Sałatę umyć, osuszyć, ułożyć na talerzu, orzeszki pinii lekko przyrumienić na suchej patelni (dosłownie minutę, aby były tylko lekko zrumienione!) i rozrzucić na sałacie, na wierzch dodać upieczoną dynię oraz pokruszyć ser feta, wszystko polać sosem, który powstał spod pieczenia dyni.
wygląda pysznie! i te kolorki… mniam :).
chętnie bym zjadła!.
Piękne kolory 🙂
Nigdy nie próbowałam sałatki z dynią. I do tego feta, orzeszki i sałata – bardzo jestem ciekawa smaku :).