Przekąski Sałatki Warzywa w roli głównej

Sałatka z pieczoną dynią, fetą i orzeszkami pinii

Pyszna sałatka na ciepło z pieczoną dynią. Lekko słodka dynia pieczona z ziołami do tego słona feta i chrupiące orzeszki pinii.

DSC_0015aa

Składniki (na około 2-3 porcje):

  • kawałek dyni około 400 gram
  • kawałek sera feta (około 80 gram)
  • około 2 łyżki orzeszków pinii
  • ulubiona mieszanka sałat
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, przyprawy: suszone oregano, suszony rozmaryn oraz suszona szałwia, po około 1-2 łyżeczki

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać na 200 stopni. Dynię obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do naczynia żaroodpornego. Następnie polać oliwą z oliwek, oprószyć solą, pieprzem oraz posypać przyprawami i dokładnie wymieszać. Wstawić do piekarnika i piec do miękkości – około 30 minut. Sałatę umyć, osuszyć, ułożyć na talerzu, orzeszki pinii lekko przyrumienić na suchej patelni (dosłownie minutę, aby były tylko lekko zrumienione!) i rozrzucić na sałacie, na wierzch dodać upieczoną dynię oraz pokruszyć ser feta, wszystko polać sosem, który powstał spod pieczenia dyni.

DSC_0017aa DSC_0012aa

Dynia na słodko i słono

You may also like...

4 Comments

  1. wygląda pysznie! i te kolorki… mniam :).

  2. chętnie bym zjadła!.

  3. Piękne kolory 🙂

  4. Nigdy nie próbowałam sałatki z dynią. I do tego feta, orzeszki i sałata – bardzo jestem ciekawa smaku :).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.