«

»

Kwi 01

Sałatka z quinoa

Obłędna sałatka! Z dużą ilością warzyw, do tego chrupiąca, lekko orzechowa komosa ryżowa. Lekko inspirowana marokańską sałatką tabbouleh, która w oryginale jest z kuskusem.

DSC_0439aa

Składniki (na sporą ilość, min 3 porcje):

  • 1 szklanka komosy ryżowej (użyłam mieszanki kolorowej)
  • 5 pomidorów
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 zielony ogórek
  • 1 mała czerwona cebula
  • około garści świeżej natki pietruszki
  • około garści świeżej mięty
  • kawałek sera feta (opcjonalnie)
  • ok 2 łyżek tahini*
  • odrobina soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku

*Jeśli nie macie akurat pasty sezamowej tahini, można dać po prostu oliwę z oliwek, albo np. olej z orzechów włoskich

Przygotowanie:

Komosę ugotować do miękkości wg przepisu na opakowaniu (u mnie 15 minut). Wszystkie warzywa dokładnie umyć i pokroić w drobną kostkę, zmieszać razem z przestudzoną quinoą. Następnie dodać posiekane świeże zioła, doprawić odrobinę solą i pieprzem, dodać tahini lub oliwę i sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać i zjadać. Najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy wszystkie składniki się połączą.

DSC_0426aa DSC_0429aa DSC_0432aa DSC_0437aaaa DSC_0437aaa

1 komentarz

  1. iza

    Sałatka jest pyszna robię podobną znajomi na początku sceptycznie podchodzili do komosy-teraz się nią zajadają!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Social Media Icons Powered by Acurax Web Design Company