Przekąski Sałatki Warzywa w roli głównej

Sałatka z truskawkami, kozim serem i migdałami

Co powiecie na zdrową sałatkę? Doskonała na lekki lunch lub kolację!

W mojej sałatce znalazł się między innymi szpinak – posiada on bardzo dużo przeciwutleniaczy, przez co ma właściwości antynowotworowe i chroni przed miażdżycą. W dodatku jest dobrym źródłem naturalnego magnezu, który jak wiemy (m.in z licznym reklam suplementów diety) pomaga nam radzić sobie ze stresem oraz zapobiega bólom głowy.

Kolejnym składnikiem sałatki są truskawki (sezon właśnie się zaczyna) – mają one dużo witaminy C, poprawiają naszą przemianę materii i oczyszczają nasz organizm (szczególnie w połączeniu z magnezem).

Jako chrupiący składnik w sałatce występują migdały: sprzyjają one obniżeniu cholesterolu a tym samym zapobiegają wielu chorobom układu krwionośnego. Regulują również metabolizm i pomagają w odchudzaniu, zawierają zdrowe tłuszcze oraz błonnik.

Dodatkiem białkowym do sałatki jest kozi ser, który również należy do produktów bogatych w składniki odżywcze.

Wszystko połączył wyrazisty dressing z miodem i tymiankiem.

DSC_0627aa

Składniki: na jedną porcję:

  • 2 garstki młodych liści szpinaku
  • około 5-6 truskawek
  • serek kozi – około 25 g
  • 1 łyżka posiekanych migdałów

Dressing

  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • szczypta soli
  • szczypta tymianku

Przygotowanie:

Szpinak dokładnie myjemy, osuszamy, układamy na talerzu. Na wierzch układamy pokrojone w plasterki truskawki, następnie pokruszony kozi serek, wszystko posypujemy migdałami. Składniki dressingu dokładnie ze sobą mieszamy i polewamy nim sałatkę bezpośrednio przed podaniem.

Uwagi:

Zamiast samego szpinaku można z powodzeniem dać mieszankę ulubionych sałat, rukola czy roszponka dobrze się nada.

Ja użyłam serek kozi do smarowania, ale można dać roladkę kozią lub inny ulubiony kozi ser. Należy tylko sprawdzić jak jest słony, gdyż możliwe, że do dressingu już nie będzie potrzeba soli. Ewentualnie może być tez feta lub nawet mozzarella.

Tymianek można dać świeży lub suszony.

DSC_0622aa DSC_0628aa

"Czas na szpinak 5!"

 

You may also like...

5 Comments

  1. Lubię takie sałatki. Zamiast sera koziego gości u mnie jednak częściej mozzarella lub feta 🙂 Zapraszam Cię z tym przepisem do mojej zabawy „Czas na szpinak 5”, jeśli oczywiście masz ochotę dołączyć. Pozdrawiam 🙂

    1. Sylwia-Follow the Taste says:

      Dziękuję bardzo! Chętnie dołączę! 🙂

  2. sałatka pyszna, a truskawki i migdały to świetne dodatki!

  3. Andrzej says:

    Świetna sezonowa sałatka . Szpinak i truskawki kupiłem w sobotę od rolnika .
    Pozdrawiam A

  4. bardzo fajny przepis, wygląda pysznie :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.