Dania główne Sałatki Warzywa w roli głównej

Sałatki z ciecierzycą

English versions below

Sałatka z ciecierzycą i grzankami z kozim serem

Składniki (na 2 porcje):

  • około 100 g ciecierzycy z puszki lub ugotowanej
  • 2 pomidory
  • 50 g kukurydzy (opcjonalnie) z puszki lub odciętej od kolby
  • 2 garście sałaty lub mixu ulubionych sałat
  • 1 garść szpinaku baby
  • 1/2 roladki koziej
  • kilka kromek pieczywa (u mnie domowa ciabatta, zrobiona z pozostałego ciasta pizzowego dzień wcześniej)
  • garść oliwek czarnych
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżka kolendry
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżeczki mieszanki przypraw marokańskiej*
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
    Dressing:
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka tahini
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz

*jeśli nie macie marokańskiego miksu możecie użyć po sporej szczypcie: ostrej i słodkiej papryki w proszku, granulowanego czosnku, kminu rzymskiego i mielonej kolendry

Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Na blachę z papierem do pieczenia wyłożyć cieciorkę i kukurydzę, polać lekko oliwą, dodać sól, pieprz i przyprawy i wymieszać. Po bokach rozłóż pokrojone na kawałki pieczywo i połóż na nie pokrojony w plasterki kozi ser. Włóż do piekarnika i piecz około 10-15 minut aż ser się roztopi, a cieciorka przypiecze na złociście.
Do miski włożyć umytą sałatę i szpinak, dodać pokrojone pomidory, posiekaną drobno natkę pietruszki i kolendrę oraz pokrojone w plasterki oliwki.
W oddzielnym naczyniu zmieszać ze sobą wszystkie składniki dressingu, aż połączą się w gładki sos. Doprawić do smaku.
Kiedy ciecierzyca i grzanki są gotowe, wyłóż je na sałatkę i wszystko polej sosem.
Smacznego!

Sałatka z ciecierzycą, słodkim ziemniakiem i fetą

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 słodki ziemniak
  • 1 szklanka komosy ryżowej (quiona), dałam 3 kolory
  • 2 garście szpinaku baby lub mixu ulubionych sałat
  • 4 daktyle
  • około 50 g fety
  • około 100 g ciecierzycy z puszki lub ugotowanej
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżka kolendry
  • 1 łyżka przypraw marokańskich*
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • trochę posiekanej czerwonej kapusty (opcjonalnie)
    Dressing:
  • 2 łyżki oleju arganowego (można dać oliwę z oliwek jeśli nie mamy)
  • 1 łyżeczka miodu lub syropy klonowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ziemniaka obrać, pokroić na kawałki i ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia. Skropić oliwą, dodać sól, pieprzy i przyprawy i wstawić do piekarnika na około 25 minut, aż ziemniak będzie miękki. Na około 10 minut przed końcem pieczenia dodać cieciorkę i wszystko lekko przemieszać żeby też pokryła się przyprawami.
W międzyczasie ugotować quinoa wg przepisu na opakowaniu i po ugotowaniu ułożyć do misek.
Na kaszę dodać umyty szpinak i/lub sałatę, posiekaną kapustę, posiekane drobno daktyle oraz posiekane zioła: natkę i kolendrę. Wymieszać ze sobą składniki dressingu.
Kiedy ziemniaki i cieciorką są gotowe, wyłożyć je na sałatkę, dodać pokruszoną fetę i wszystko polać dressingiem.

Porady:

Dwie proste sałatki z pieczoną cieciorką, obie z lekką nutą marokańskich i generalnie bliskowschodnich smaków. Po wypróbowaniu ich w wersji opisanej powyżej, polecam wam robić również eksperymenty i np. zmienić sosy i zrobić pieczony batat z sosem jogurtowym-tahini albo dodać do sałatek czerwoną cebulę czy np. jakieś orzechy lub pestki, albo daktyle dodać do sałatki z kozim serem. Opcji jest dużo. Dajcie znać w komentarzach jak smakowała wam sałatka i jakie są wasze pomysły?


ENGLISH VERSION:

Salad with chickpeas, croutons and goat cheese

Ingredients: (2 portions)

  • around 100 g cooked chickpeas
  • 2 tomatoes
  • 50 g corn (optional), from can or fresh
  • 2 handfuls of salat or favorite salat mix
  • 1 handful of baby spinach
  • 1/2 of goat cheese stick
  • few pieces of bread (for me it was kind of ciabatta bread from leftover pizza dough)
  • handful of black olives
  • 1 tbs of parsley
  • 1 tbs of coriander
  • 1-2 tbs olive oil
  • 1-2 ts of Moroccan spice mix*
  • 1 ts of dried oregano
    Dressing:
  • 4 tbs of natural yogurt
  • 2 tbs of olive oil
  • 1 ts of tahini
  • 1 ts of honey or maple syrup
  • juice from 1/2 lemon
  • salt, pepper

*if you do not have any specific Moroccan spice mix, use a big pinch of the following spices: sweet and hot red pepper powder, garlic powder, coriander powder and cumin powder

Recipe:
Preheat the oven to 200 degrees. On the baking tray with the baking paper put chickpea and corn, drizzle with olive oil, add salt, pepper, spices and mix. On the sides place pieces of bread and goat cheese on top. Bake around 10-15 minutes until cheese melted and chickpea golden.
Into the bowls put cleaned salat and spinach, add roughly chopped tomatoes and olives and finely chopped parley and coriander.
In the separate dish mix all the dressing components until smooth and season to taste.
When the chickpeas and croutons are ready, place them on the salat, add the sauce and enjoy!

Salad with chickpeas, sweet potato and feta

Ingredients: (2 portions)

  • 1 sweet potato
  • 1 cup of quinoa (I used 3 colors)
  • 2 handfuls of baby spinach of favorite salad mix
  • 4 dates
  • around 50 g of feta cheese
  • around 100 g of cooked chickpea
  • 1 tbs of parsley
  • 1 tbs of coriander
  • 1-2 tbs olive oil
  • 1-2 ts of Moroccan spice mix*
  • salt, pepper
  • a little bit of chopped red cabbage (optional)
    Dressing:
  • 2 tbs of argan oil (you can use olive oil instead)
  • 1 ts of honey or maple syrup
  • juice from 1/2 lemon
  • salt, pepper

Przygotowanie:
Preheat the oven to 200 degrees. Peel the potato and dice it into pieces, place it on the baking tray with baking paper. Drizzle with olive oil, salt, pepper and spices and put it to the oven for around 25 min. or until soft. Around 10 min before end of the baking add chickpeas and mix everything a bit together so chickpea can cover with the oil and spices.
In the mean time cook quinoa with accordance to the instruction on the package, when ready place it into the bowls. 
Add cleaned spinach and/or salat, chopped cabbage, chopped dates and finely chopped herbs: parsley and coriander. Mix together in the separate dish all the ingredients of the dressing and season to taste. 
When potato and chickpea are ready and golden, put them to the salad, add crumbled feta cheese and drizzle everything with the dressing.  

Tips:

Two simple salads with baked chickpea, both a little bit Moroccan or Middle-Easter style. After trying original, described above, version, I would advice you to experiment a bit. You can try for example to add yogurt sauce to the baked potato salat or dates to the goat cheese salad. I think you can also add to any salad for example red onion or any kind of nuts. There are many options. Let me know in the comments how did you like the salad and if you have any ideas of modification?



You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.