Jak wiemy wszyscy owoce są zdrowe, niestety w sezonie zimowym nie ma zbyt wielu owoców sezonowych… Trzeba więc korzystać z tego co jest 🙂 Pomarańcze są dobre cały rok! Udało mi się kupić wyjątkowo pyszne. Mam więc dla was dwa przepisy na zdrowe i sycące sałatki z pomarańczami. Do wyboru do koloru. Jedna jest z kurczakiem, druga z tuńczykiem.
Sałatka z kurczakiem i pomarańczą
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 pomarańcza
- kawałek sera pleśniowego
- garstka orzechów włoskich
- ulubiona mieszanka sałat (u mnie roszponka)
- przyprawy do kurczaka: odrobina soli, pieprzu, suszony tymianek i suszona bazylia
- olej roślinny do smażenia
- Sos: 1 łyżeczka miodu, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1-2 łyżeczki soku z pomarańczy
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy przyprawami i smażymy na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju roślinnego na złoty kolor. Oczywiście, jeśli macie resztki pieczonego kurczaka też doskonale się nada do sałatki. Sałatę myjemy, układamy na talerzu, dodajemy pokrojony w kostkę ser pleśniowy, usmażonego kurczaka, pokrojoną w kostkę pomarańczę oraz lekko posiekane orzechy włoskie. Składniki sosu mieszamy ze sobą i polewamy nim sałatkę tuż przed podaniem.
Sałatka z tuńczykiem i pomarańczą
Składniki:
- 1 pomarańcza
- mała puszka tuńczyka w sosie własnym
- kawałek czerwonej cebuli
- kawałek sera typu feta (albo np białego sera)
- ulubiona mieszanka sałat
- odrobina oliwy z oliwek do polania sałatki
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Sałatę myjemy, układamy na talerzu. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę czerwoną cebulę, lekko rozdrobniony ser oraz tuńczyka. Układamy pokrojoną w kostkę pomarańczę, skrapiamy lekko oliwą z oliwek i oprószamy lekko pieprzem. Jeśli używamy białego sera a nie fety można dodać do sałatki odrobinę soli.
Wygląda przepysznie ta sałatka :).
musze taką zrobić, wygląda super