«

»

Lis 15

Sernik dyniowy na czekoladowo orzechowym spodzie

Pierwszy raz robiłam sernik dyniowy i przyznam, że efekt jest baaardzo dobry 🙂 Dynia nadaje specyficznego smaku, który idealnie wpasowuje się w masę serową. Do tego połączyłam to ze spodem na bazie gorzkiej czekolady i orzechów laskowych, co czyni ten sernik idealnym ciastem na jesień 🙂 Ma on kremową i puszystą konsystencję i przyznam, że to praktycznie pierwszy raz w mojej sernikowej karierze, że ciasto nie pękło i nie zapadło się na środku 😀

DSC_0630aa

Składniki:

Spód:

  • 75 g masła
  • 75 g czekolady gorzkiej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki zmielonych (lub bardzo drobno posiekanych lub roztłuczonych) orzechów laskowych

Masa serowa:

  • 500 g sera twarogowego na sernik
  • 500 g serka mascarpone
  • około 750 g dyni (zważonej ze skórką i miąższem)
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 2 żółtka

Przygotowanie:

Zaczynamy od dyni, myjemy obieramy i kroimy ją w kostkę. Następnie pieczemy przez około 40 minut (lub aż do czasu kiedy dynia będzie zupełnie miękka) w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Dynię następnie studzimy (najlepiej nawet zostawić na noc w lodówce jeśli mamy czas) i kiedy jest już zimna do dokładnie blendujemy (miksujemy) na bardzo gładkie pure, powinno go wyjść około 1.5 – 2 szklanki.

Spód: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W garnuszku roztapiamy czekoladę z masłem (podgrzewamy tylko do czasu aż składniki się połączą i roztopią ani chwili dłużej), studzimy. Następnie dodajemy do tego wszystkie pozostałe składniki: cukier, jajka, mąkę i orzechy oraz dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do firmy na sernik i pieczemy przez około 11-14 minut (przez czas przygotowywania masy serowej).

Masa serowa: Do dużej miski przekładamy ser twarogowy oraz serek mascarpone i dokładnie miksujemy (na niskich obrotach miksera), Następnie, cały czas miksując, dodajemy puree z dyni i cukier. Kiedy składniki się połączą dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując oraz żółtka. Na koniec dodajemy jeszcze mąkę ziemniaczaną i miksujemy do połączenia się składników.

Z piekarnika wyjmujemy podpieczony spód i zmniejszamy temperaturę do 160 stopni. Na spód wylewamy masę serową, dokładnie wygładzamy i wstawiamy do piekarnika na około 50-60 minut (aż sernik delikatnie się zrumieni). Sernik następnie chłodzimy w piekarniku przy zamkniętych drzwiczkach przez jakieś 30 minut, później przy otwartych drzwiczkach aż dojdzie do temperatury pokojowej. Można go wtedy już zajadać, ale najlepszy jest następnego dnia po nocy spędzonej w lodówce 🙂

DSC_0615aa DSC_0618aa DSC_0621aa DSC_0623aa

W orzechowym raju 3

3 Komentarze

  1. gin

    Wyszedł Ci absolutnie cudowny! 🙂

    1. Sylwia-Follow the Taste

      Dziękuję! 🙂

  2. halina

    sernik ma piękną słoneczną barwę – brawo :-).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Social Media Icons Powered by Acurax Web Development Company