Słodkości

Sernik Matcha z białą czekoladą

Składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 6 jaj
  • 150 g cukru
  • 150 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 2 łyżeczki herbaty Matcha
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
    Spód
  • ulubione neutralne ciastka lub herbatniki dobrej jakości – około 100g
  • 50 g masła
  • 50 g masła orzechowego
    Polewa
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 2 łyżeczki Matchy
  • garść malin

Przygotowanie:
Spód: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciastka pokruszyć na bardzo drobno, najlepiej w malakserze i wysypać na wyłożoną papierem do pieczenia i lekko wysmarowaną masłem formę tortową. W rondelku rozpuścić masło i masło orzechowe i wylać na pokruszone ciasteczka. Wszystko dokładnie wymieszać i dokładnie przyklepać na dnie formy. Włożyć do piekarnika na około 10 minut, wyjąć i lekko przestudzić.
Masa serowa: W międzyczasie przygotować masę serową. Wszystkie składniki wyjąć wcześniej z lodówki. W mikserze ubić jajka z cukrem na puszystą i jasną masę. Następnie powoli dodawać ser, cukier waniliowy i mleko skondensowane cały czas miksując. Na koniec dodać przesianą herbatę Matcha i mąkę ziemniaczaną, wymieszać krótko tylko do połączenia składników. Gotową masę wylać na lekko przestudzony spód, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze 50 minut. Sernika nie należy wyjmować od razu, po upieczeniu otworzyć lekko drzwiczki piekarnika i zostawić sernik w środku przez jeszcze około godziny. Następnie wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.
Polewa: W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać przesianą Matchę, wymieszać i wylać na wystudzony sernik. Udekorować malinami.
Sernik będzie najlepiej smakował na drugi dzień po nocy spędzonej w lodówce.

Porady:
Polecam nie pomijać masła orzechowego w spodzie sernika. Uważam, że ono bardzo dobrze komponuje się z Matchą i białą czekoladą.
Jeśli nie macie mleka skondensowanego można je pominąć i dać więcej zwykłego cukru – w sumie zamiast 150 g około 220 g.
W serniku Matcha nie jest wyraźnie wyczuwalna, jest bardziej wyrazista w polewie. Cała kompozycja nie jest bardzo herbaciana i powinna zasmakować nawet osobom nie znającym smaku Matchy. Jeśli natomiast bardzo lubicie smak tej zielonej herbaty możecie trochę zwiększyć jej ilość.
Nie przejmujcie się też jeśli sernik popęka lub opadnie, i tak w końcu wylewamy na niego polewę i dekorujemy. A najważniejszy jest smak!

English version:

Matcha Cheesecake with white chocolate

Ingredients:

  • 1 kg of cream cheese
  • 6 eggs
  • 150 g of sugar
  • 150 g of sweetened condensed milk
  • 2 tea spoons of Matcha tea
  • 1 tea spoon of vanilla sugar
  • 1-2 tbs of potato starch
    Bottom
  • around 100g of your favorite neutral cookies
  • 50 g of butter
  • 50 g of peanut butter
    Glaze
  • 2 bars of white chocolate
  • 2 tea spoons of Matcha tea
  • fresh raspberries

Preparation:
Bottom: Heat up the oven to 180 degrees. Crush the cookies to very small pieces – the best with using food processor. Take the cake round baking form, put baking paper and grease with a bit of butter. Place there crushed cookies. In small pot melt butter and peanut butter, then spread it into cookies. Mix all very well together and flatten and press to form the bottom. Bake it in the oven for 10 minutes, then let it cool a bit.
Cheese feeling: In the mean time prepare the cheese feeling. Take out all the ingredients from the fridge earlier. In the mixing bowl beat eggs with sugar until very fluffy and lighter color (few minutes). Then, when still beating on low speed, add gradually cheese, vanilla sugar and condensed milk. At the end add sieved Matcha and flour and just mix slowly to incorporate the ingredients. Pour ready cheesecake curd to the form and place in the oven. Bake with 180 degrees for 10 minutes, then reduce temperature to 160 and bake 50 minutes more. Do not remove the cheesecake directly from the oven, just, when baked, turn off the oven, open the oven’s door and let it cool for around 1 hour. Later remove it from the oven and let cool completely.
Glaze: Boil the water in the small pot and in the bowl above the boiling water melt the chocolate. Add sieved Matcha, mix well and pour on the cooled cheesecake. Decorate with fresh raspberries.
Cheesecake will be the best after one night in the fridge.

Tips:
I know that outside from Poland it is not really possible to find proper cheese for cheesecake. You can use cream cheese (like philadephia style, check there is no salt in the ingredients), ricotta cheese would be also good. In Germany and Switzerland „Quark” is a good substitute. You can experiment a bit for example to add a bit of mascarpone. Depending on the consistency of the cheesecake feeling you might need to add a bit more or a bit less potato or corn starch. For example using quark, when the feeling is very liquid, you might need 3 tbs instead of 2 tbs.
If you do not have sweetened condensed milk you can skip it and add 220 g of sugar instead of 150 g.
In the cheesecake Matcha flavor is very subtle and a bit more strong in the frosting. However, in general it is not overpowering and even people not knowing this green tea will like the cheesecake. If you are a big Matcha fan, you can add a bit more.
Do not worry if cheesecake will crack or collapse after baking, it will be decorated anyhow. And it is flavor what matters!

Inspiracja tu.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.