Słodkości

Sernik na zimno truskawki ze śmietaną

Przepyszny sernik na zimno, kremowy, rozpływający się w ustach o delikatnej konsystencji za to z bardzo wyrazistym smakiem.

Składniki (na tortownicę):

  • 150 g ciastek maślanych lub herbatników
  • 40 g roztopionego masła
    Masa serowo-śmietankowa
  • 500 g serka sernikowego*
  • 3 czubate łyżki kwaśnej, wysokoprocentowej śmietany
  • 60 g cukru pudru
  • 40 ml wody
  • 3 listki żelatyny
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub łyżka cukru waniliowego
    Masa truskawkowa
  • 250 g serka sernikowego
  • 500 g truskawek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 5 czubatych łyżek cukru pudru
  • 5 listków żelatyny
  • 80 ml wody

*Możecie użyć też pół na pół z jogurtem greckim.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc wyjmijcie je z lodówki na jakiś czas przed przygotowaniem sernika.

Spód: Ciasteczka pokruszyć dokładnie w malakserze ewentualnie można je wrzucić do woreczka i pokruszyć np. uderzając walkiem. Wysypać je na spod tortownicy, dodać roztopione masło i dokładnie wszystko wymieszać. Rozłożyć równomiernie i dobrze przycisnąć, włożyć do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Masa serowa: Żelatynę włożyć do garnuszka, zalać wodą i odstawić 10 minut do napęcznienia. Następnie postawić na palniku i delikatnie podgrzewać cały czas mieszając tylko do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Nie można jej zagotować gdyż żelatyna straci własności żelujące. Odstawić do przestudzenia.
W misie miksera umieścić twaróg, śmietanę i ubijać chwilę, aż masa będzie gładka. Dodać cukier, wanilię i znów chwile zmiksować. Następnie do żelatyny dodać jedną łyżkę masy i dokładnie połączyć (łyżką lub rózgą kuchenną), dodać jeszcze stopniowo z 2-3 łyżki i za każdym razem dokładnie połączyć. Żelatynę przelać do masy serowej i dokładnie zmiksować. Całą masę przelać na schłodzony spód i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia (kilka godzin).

Masa truskawkowa: Żelatynę włożyć do garnuszka, zalać wodą i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Następnie postawić na palniku i delikatnie podgrzewać cały czas mieszając tylko do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Nie można jej zagotować gdyż żelatyna straci własności żelujące. Odstawić do przestudzenia.
Odłożyć około 6-8 truskawek do dekoracji sernika, od reszty odciąć szypułki, przełożyć do blendera i zmiksować na gładkie puree. Możesz przetrzeć to przez sito, ale nie trzeba (ja nie przetarłam). Dodać sok z cytryny, cukier puder i ponownie zmiksować.
Do misy miksera włożyć serek i lekko ubić. Dodać puree truskawkowe i żelatynę dokładnie rozrobioną z kilkoma łyżkami puree. Wszystko bardzo dokładnie ubić aż składniki dobrze się połączą. Masę truskawkowa wylać na stężałą masę serową i wstawić do lodówki najlepiej na cala noc.

Na koniec udekorować pokrojonymi truskawkami i ewentualnie cukrem pudrem. Trzymać w lodówce.

Inspiracja i przepis pochodzi z Moich Wypieków.

ENGLISH VERSION

Strawberry and cream no-baked cheesecake

Ingredients:

  • 150 g of butter cookies or biscuits
  • 40 g of melted butter
    Creamy layer
  • 500 g of cream cheese*
  • 3 full spoons of double cream
  • 60 g of powder sugar
  • 40 ml water
  • 3 leaves of gelatin
  • 1 tsp of vanilla paste or 1 tbs of vanilla sugar
    Strawberry layer
  • 250 g of cream cheese
  • 500 g of strawberries
  • 1 tbs of lemon juice
  • 5 full tbs of powder sugar
  • 5 leaves of gelatin
  • 80 ml of water

*You can use half of Greek yogurt.

Preparation:

All the ingredients should be room temperature before you start preparing each layer, so remove them from the fridge some time in advance.

Bottom: Crush the cookies finely in the blender or with hand (for example put the cookies into the bag and smash them with the kitchen rolling pin). Place them on the bottom of the baking tray (cake tin), pour the melted butter and mix very well together. Then place it uniformly and press finely. Put it to the fridge for the time of preparation of the first layer.

Creamy layer: Put the gelatin into the small pot, add water and let soak for 10 minutes. After put it on the stove and heat slowly, mixing all the time. Heat only until the gelatin is melted, not too long as it will lose its properties when boiled. Let it cool.
In the bowl of the mixer place the cream cheese and the cream, then beat it a bit until smooth and slightly airy. Add sugar, vanilla and mix again shortly. Next, add a spoon of cream mixture to the gelatin and incorporate it well. Then do the same for 2-3 more spoons, each time mixing very well. Add the gelatin mixture into the cream mass and beat again until all is well connected. Pour the mass onto the chilled bottom and put into the fridge for at least few hours until fully set.

Strawberry layer: Put the gelatin into the small pot, add water and let soak for 10 minutes. After put it on the stove and heat slowly, mixing all the time. Heat only until the gelatin is melted, not too long as it will lose its properties when boiled. Let it cool.
Let aside 6-8 strawberries for decoration, from the rest remove the stalks, put it to the blender and blend until smooth. Add sugar, lemon juice and blend again for smooth puree.
Put the cream cheese into the bowl of the mixer and beat it shortly. Add strawberry puree and gelatin combined firstly very well with few spoons of the strawberry puree. Mix everything until the mass is smooth and well combined. Pour it on the fully set cream layer and put back to the fridge, the best overnight.

At the end decorate it with the leftover strawberries cut halves and eventually with powder sugar. Keep in the fridge.

You may also like...

7 Comments

  1. Wspaniały sernik, pięknie wyglądają te warstwy, idealne ciasto na lato 🙂

    1. Dziękuje 🙂
      Też uważam, że te warstwy wyglądają dobrze 🙂

  2. slodkoslodka.pl says:

    Uwielbiam takie ciacha, a Twój sernik wygląda rewelacyjnie, nie sposób mu się oprzeć 🙂

    1. Bardzo dziękuję 🙂

  3. Cudowny serniczek, aż ślinka cieknie 😉

  4. Taki sernik to prawdziwe arcydzieło :D.

  5. Jaki apetyczny 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.