Słodkości

Sernik z białą czekoladą i malinami

Obłędny!

Sernik zdecydowanie jest moim ulubionym ciastem, więc jak tylko dostałam paczkę w Polski z kubełkiem białego sera od razu upiekłam sernik 🙂

DSC_0590aa

Składniki:
Spód

  • opakowanie dobrej jakości ciastek lub herbatników
  • odrobina masła

Masa serowa

  • 1 kg sera twarogowego na sernik
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 1 szklanka cukru
  • 1 saszetka cukru waniliowego (ok 1 łyżki)
  • 5 jajek (oddzielnie żółtka od białek)

Mus malinowy

  • 100 g malin
  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie:

Spód: Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, oraz wysmarować dokładnie masłem. Na spodzie ciasno ułożyć  ciasteczka, a odstępy dokładnie zapełnić pokruszonymi ciasteczkami.

Mus malinowy: Maliny zmiksować w blenderze na gładką masę. Przetrzeć dokładnie przez sitko, żeby usunąć wszystkie pestki. Dodać do smaku ok 1 łyżki cukru (mus powinien być lekko kwaśny).

Masa serowa: Piekarnik nagrzać do 160 stopni. W kąpieli wodnej (w garnku nastawiamy trochę wody, aż zacznie wrzeć, na wierzchu stawiamy miskę z pokruszoną czekoladą) roztopić białą czekoladę, ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę. Do dużej miski włożyć ser, cukier, cukier waniliowy i żółtka oraz dokładnie wymieszać (najlepiej mikserem na małych obrotach). Do masy dodać roztopioną czekoladę oraz ubite białka i delikatnie połączyć (najlepiej np. drewnianą łyżką) tak aby masa była puszysta.
Przygotowaną masę serową wylać na spód z ciastek, wyrównać. Na wierzchu zrobić sporo małych kleksów z musu malinowego, a następnie za pomocą wykałaczki zrobić wzorek (inspiracja tu). Sernik włożyć do piekarnika na około 50-60 minut. Po tym czasie studzić najpierw przy zamkniętych drzwiczkach piekarnika, później otwartych najlepiej przez kilka godzin lub całą noc.

DSC_0556aa DSC_0561aa DSC_0575aa DSC_0577aa DSC_0581aa DSC_0592qa DSC_0591aa DSC_0594aa

You may also like...

4 Comments

  1. Andrzej says:

    to i moje ulubione ciasto . Z malinami extra ale wybrałbym ciemną czekoladę ma kakao a biała tylko tłuszcze.
    Andrzej

  2. Andrzej says:

    to moje ulubione od dziecka ciasto . Pomysł z malinami extra ale wybrałbym ciemną czekoladę bo ma kakao a biała ma mleko i tłuszcze .
    Andrzej

  3. Jaka powinna wyjść konsystencja masy? bardziej płynna czy gęsta?

    1. Sylwia-Follow the Taste says:

      Raczej dosyć gęsta, ale nie za bardzo (jeśli mam do czegoś porównać to powiedzmy trochę jak gęsta śmietana). Robiłam ten sernik dwa razy i raz wyszła mi masa dość rzadka, a drugim razem bardziej gęsta, więc to pewnie zależy od składników. Efekt końcowy powinien być podobny.

Skomentuj Andrzej Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.