Dania główne Warzywa w roli głównej

Serowe placki z dyni

DSC_0072aa

Składniki (na około 15 placków):

  • dynia około 1.3-1.5 kg (zważona w całości)
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • około 2-3 łyżek startego parmezanu
  • około 2-3 łyżek startej mozzarelli (ja starałam 1 kulkę)
  • mąka pszenna (około 4 łyżek)
  • sól, pieprz, przyprawy: suszona szałwia (1/2 łyżeczki), suszona bazylia i oregano po około 1 łyżeczki
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Dynię przekroić na pół, wyjąć ze środka pestki i miękki miąższ, następnie pokroić na trochę mniejsze kawałki i obrać ze skórki. Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do niej startą na cienkich oczkach cebulę oraz czosnek. Następnie do masy dodać ser oraz przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać i dodać jajko. Następnie partiami dodawać mąkę i mieszać aż ciasto będzie dość zwarte i gęste (możliwe że będzie potrzeba trochę mniej lub więcej mąki). Na patelni rozgrzać odrobinę oleju roślinnego (nie za dużo, placki mają być smażone a nie smażone w głębokim tłuszczu), układać po około 1.5 łyżki masy na placek i lekko spłaszczać. Placki smażymy na średnim ogniu przez kilka minut z każdej strony aż będą miękkie i zrumienione. Jeśli się rozpadają można do masy dodać więcej mąki. Placki smażymy oczywiście partiami i możliwe, że będzie trzeba dodać trochę tłuszczu na patelnię po każdej partii. Po usmażeniu placki wykładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu i po chwili zjadamy 🙂

aaa DSC_0076aa DSC_0086aaDSC_0084aa

You may also like...

1 Comment

  1. musze to zrobić bo mam całą dynię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.