Składniki (na około 15 placków):
- dynia około 1.3-1.5 kg (zważona w całości)
- 1 mała czerwona cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- około 2-3 łyżek startego parmezanu
- około 2-3 łyżek startej mozzarelli (ja starałam 1 kulkę)
- mąka pszenna (około 4 łyżek)
- sól, pieprz, przyprawy: suszona szałwia (1/2 łyżeczki), suszona bazylia i oregano po około 1 łyżeczki
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Dynię przekroić na pół, wyjąć ze środka pestki i miękki miąższ, następnie pokroić na trochę mniejsze kawałki i obrać ze skórki. Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do niej startą na cienkich oczkach cebulę oraz czosnek. Następnie do masy dodać ser oraz przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać i dodać jajko. Następnie partiami dodawać mąkę i mieszać aż ciasto będzie dość zwarte i gęste (możliwe że będzie potrzeba trochę mniej lub więcej mąki). Na patelni rozgrzać odrobinę oleju roślinnego (nie za dużo, placki mają być smażone a nie smażone w głębokim tłuszczu), układać po około 1.5 łyżki masy na placek i lekko spłaszczać. Placki smażymy na średnim ogniu przez kilka minut z każdej strony aż będą miękkie i zrumienione. Jeśli się rozpadają można do masy dodać więcej mąki. Placki smażymy oczywiście partiami i możliwe, że będzie trzeba dodać trochę tłuszczu na patelnię po każdej partii. Po usmażeniu placki wykładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu i po chwili zjadamy 🙂
musze to zrobić bo mam całą dynię