Przekąski Słodkości

Śliwki pod kruszonką owsiano-orzechową

DSC_0469aaaa

Składniki:

  • 10 śliwek
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • około 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 płaska łyżka miodu

Kruszonka:

  • 8 łyżek płatków owsianych
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1 garstka migdałów
  • 1 garstka orzechów laskowych

Przygotowanie:

Ze śliwek pozbywamy się pestek i kroimy w ćwiartki, układamy je w naczyniu żaroodpornym (powinno ono być na tyle spore aby śliwki były ułożone jedną warstwą). Owoce skrapiamy miodem, ekstraktem z wanilii oraz posypujemy cynamonem.

Przygotowujemy kruszonkę: orzechy oraz płatki wrzucamy do pojemnika malaksera i blendujemy aż wszystko się rozdrobni – nie za mocno, nadal chcemy aby trochę chrupało a nie żeby składniki były jak proszek. Następnie dodajemy miód oraz masło i wszystko rozcieramy w rękach aż powstanie kruszonka i masło połączy się z resztą składników.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Kruszonkę wykładamy na śliwki i wszystko pieczemy około 25-30 minut aż wierzch się zarumieni.

Pyszne jest na ciepło samo albo np. z gałką lodów, ale to również dobry pomysł nawet na śniadanie do pracy.

DSC_0475aaaaUwagi:

Polecam wybrać śliwki które nie mają twardych skórek.

Ilość miodu zależy od słodkości owoców, można dać mniej lub więcej, spróbujmy najpierw 🙂

Oczywiście miód możecie zastąpić inną substancją słodzącą: brązowym cukrem itp.

Również jeśli chodzi o orzechy to możecie poeksperymentować, ja akurat wybrałam migdały i laskowe ale może np. dodatek pistacji będzie fajnie pasował.

Zamiast ekstraktu z wanilii możecie dać cukier waniliowy lub można wogóle pominąć wanilię.

DSC_0466aaaa

You may also like...

3 Comments

  1. Kruszonkę uwielbiam tak bardzo, że mógłbym jeść ją samą :D.

  2. Mmm, prosty i bajecznie pyszny deser 🙂

  3. owoce pod kruszonka to zawsze dobry pomysl;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.