«

»

Cze 13

Sos tatarski

Doskonały sos tatarski! Jest dobry do bardzo wielu potraw: do kanapek, do jajek na twardo, do potraw z grilla (ja zjadłam go np na obiad do pieczonego łososia oraz na kolację do kanapek z szynką). Doskonały i bardzo wyrazisty w smaku, prawdziwy powinien być bardzo gęsty od dodatków. Jest bardzo intensywny i lekko kwaśny, jeśli nie lubicie bardzo kwaśnych smaków można dodać odrobinę cukru ewentualnie można dać mniej jogurtu naturalnego i mniej soku z cytryny. Do sosu tatarskiego można dodać również grzybki marynowane, albo jeśli lubicie ostry smak to odrobinę musztardy lub chrzanu.

xd

Składniki:

  • 2 łyżki kaparów
  • kilka korniszonów
  • 1 młoda cebulka
  • garść koperku
  • sok z połówki cytryny
  • 1 łyżka majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie:
Kapary, ogórki i cebulę bardzo drobno siekamy, wrzucamy do miseczki. Dodajemy sok z cytryny, majonez oraz jogurt. Na koniec dodajemy posiekany koperek oraz sól i pieprz do smaku. Sos jest najlepszy jeszcze trochę się przegryzie.

DSC_0952aa DSC_0953aa

1 komentarz

  1. naleśniki

    Proste ale jakże pyszna. Dzięki za super przepis!.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Social Media Icons Powered by Acurax Website Designing Company