«

»

Maj 20

Spaghetti Bolognese

Dziś przepis podstawowy na bardzo pomidorowe spaghetti bolognese!

Składniki (na ok 4 osoby)

  • 0,5 kg mielonego mięsa wołowego (może być również wieprzowo-wołowe)
  • 4 dojżałe duże pomidory
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 słoik przecieru pomidorowego (ok 150g)
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • makaron spaghetti – 1 opakowanie
  • oliwa z oliwek
  • tarty ser: parmezan lub ulubiony żółty ser
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano

Przygotowanie:
Cebulę i czosnek drobno posiekać i wszystko zeszklić na rozgrzanej na patelni oliwie z oliwek. Dodać mięso mielone, dokładnie mieszać, żeby rozdrobnić mięso. Wszystko doprawić do smaku. Następnie dodać pomidory we wszystkich postaciach i dusić pod przykryciem minimum 15 minut – im dłużej dusimy tym sos nabiera głębszego smaku i wszystkie aromaty lepiej się łączą. Podawać z makaronem oraz posypać na wierzch żółtym serem.
Uwaga! Można używać różnych rodzajów pomidorów, jeśli nie ma sezonu na pomidory lepsze będą te z puszki z sokiem pomidorowym zamiast świerzych, można też nie użyć koncentratu pomidorowego. Należy jednak pamiętać aby w sumie ilość pomidorów była co najmniej taka jak ilość mielonego mięsa.

1 komentarz

  1. Andrzej

    proste i apetyczne . Na pewno spróbuje.
    Andrzej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Social Media Icons Powered by Acurax Website Designing Company