Dzięki temu daniu przeniosłam się na obiad na słoneczną Sardynię. Idealnie proste, idealnie włoskie. Kilka dobrej jakości składników naprawdę robi dużą robotę i danie smakuje idealnie.
Vongole to małe pyszne małże, wystarczy kilka minut aby wyczarować z nich doskonałe danie. Są delikatne w smaku i idealnie pasują do wszelkiego rodzaju włoskich dań. W dobrym sklepie rybnym nie powinno być problemu je dostać.
Bottarga natomiast to przysmak prosto z Sardynii i tam właśnie ją kupiliśmy. Więcej na temat jedzenia na tej pięknej wyspie znajdziecie tutaj. Bottarga to solona i suszona ikra tuńczyka albo cefala morskiego. Wystarczy odrobina i danie nabiera niesamowitego smaku. Makaron z vongolami i bottargą jest właśnie Sardyńską specjalnością, którą postanowiłam odtworzyć w swojej kuchni. Bottargę możecie zamówić przez internet albo może kupić w dobrych włoskich delikatesach. Uważam, że smakuje ona bardzo dobrze, trochę jak kawior, bardzo morsko i jest też mocno słona – taki trochę parmezan morza. Jeśli więc lubicie nowe smaki to bardzo wam polecam.
Oryginalny przepis na makaron z vongolami bez użycia bottargi znajdziecie również u mnie na blogu – tutaj.
Składniki (na 3 porcje):
- około 1 kg vongoli
- 4 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości
- 1 ząbek czosnku
- 1 kieliszek białego, wytrawnego wina
- szczypta suszonych płatków chili (opcjonalnie)
- garstka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
- około 380 g makaronu, najlepiej spaghetti
- bottarga do starcia na wierzch
Przygotowanie:
Małże wyjąć z lodówki, włożyć do garnka lub miski i zalać bardzo zimną wodą, odstawić na około 30 minut. Po tym czasie wszystkie otwarte lub uszkodzone vongole należy wyrzucić.
Nastawić wodę na makaron i zacząć go gotować wg czasu „al dente” na opakowaniu.
W dużej patelni rozgrzać lekko oliwę z oliwek, dodać przeciśnięty przez praskę lub bardzo drobno pokrojony ząbek czosnku i płatki chili. Podgrzewać dosłownie 2 minuty aż czosnek uwolni aromat i pilnować aby się nie zarumienił ani trochę. Dodać wino, zagotować i dodać troszkę soli i pieprzu (pamiętajcie, że bottarga jest słona więc z solą ostrożnie). Teraz dorzucić vongole, przykryć i gotować około 4 minuty, mieszając raz albo potrząsając lekko patelnią.
Dodać odcedzony makaron, posiekaną natkę pietruszki i dobrze wymieszać. Makaron powinien wchłonąć praktycznie cały sos, jeśli jednak sosu jest trochę zbyt mało to dodajcie odrobinę wody spod gotowania makaronu (około 1/4-1/3 szklanki).
Gotowe danie posypać startą na tarce o drobnych oczkach bottargą.
ENGLISH VERSION
Spaghetti vongole e bottarga
Ingredients (for 3 portions):
- around 1 kg of vongole
- 4 tbs of olive oil good quality
- 1 clove of garlic
- 1 glass of white, dry wine
- pinch of dry chilli flakes (optional)
- small handful of chopped parsley
- salt, pepper to taste
- around 380 g of pasta – the best spaghetti
- small piece of bottarga
Preparation:
Take out vongole from the fridge, put them into a bowl and add very cold water, set them aside for around 30 minutes. After these remove all broken or open mussels.
Cook pasta in accordance to package description.
In big pan heat a bit olive oil, add pressed or very finely chopped garlic and chili flakes. Cook it for max 2 minutes until garlic releases the flavour but does not get any colour. Then add wine, a bit of salt and pepper and bring it to boil. Add vongole, cover and cook 4 minutes, you can stir it once or shake gently the pan.
Add cooked pasta, chopped parsley and mix very well. If there is not enough sauce add a bit of water from cooking of the pasta (around 1/4-1/3 cup).
Ready dish cover with grated on small mesh bottarga.
Super spaghetti. Te połączenie smaku… Mniami ;)!