Jestem zdecydowanie wielką fanką steków! Szczególnie te w USA bardzo mi smakują! 🙂 Tym razem zapraszam was na stek z pysznym, aromatycznym, ziołowym i pikantnym sosem chimichurri! Do tego frytki ze słodkich ziemniaków, tradycyjnie kukurydza oraz pieczony pomidor. Niebo w gębie! 🙂
Składniki (na 2 porcje):
Sos
- pęczek natki pietruszki
- 1/2 pęczka kolendry
- sok z 1 limonki lub cytryny
- 1 ostra papryczka (użyłam jalapeno)
- 1 duży ząbek czosnku
- 1/4 czerwonej cebuli (można dać zwykłą cebulę lub szalotkę)
- około 3-4 łyżek oliwy z oliwek
- sól do smaku
Stek
- około 200-300 gramowy stek wołowy (u mnie rostbef) x 2
- trochę oleju roślinnego
Dodatki
- 1 kolba kukurydzy
Pieczone pomidory:
- dwa pomidory
- odrobina oliwy z oliwek
- sól
Frytki z batatów
- 1 słodki ziemniak
- odrobina oliwy z oliwek
- trochę słodkiej papryki w proszku, sproszkowanego kuminu oraz soli
Przygotowanie:
Zaczynamy od dodatków. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Batata obieramy i kroimy na frytki, układamy na blaszce. Obok układamy pokrojoną na trochę mniejsze części kolbę kukurydzy. Wszystko lekko skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy solą oraz słodką papryką i kuminem. Pomidory przekrawamy na pół, oprószamy solą i lekko skrapiamy oliwą, układamy na blaszce obok frytek i kukurydzy. Wszystko pieczemy około 30 minut, aż frytki będą miękkie i upieczone.
Sos: Wszystkie składniki sosu wrzucamy do miksera i blendujemy na dość gładki sos, doprawiamy do smaku. I tutaj sprawa ostrości, ja wrzuciłam całą papryczkę z pestkami i sos wyszedł pikantny. Jeśli chcemy łagodniejszą wersję polecam dać np 1/2 papryczki bez pestek. Tego składnika jednak nie polecam pomijać, gdyż sos powinien być lekko pikantny!
Stek: Mięso wyjmujemy z lodówki odpowiednio wcześniej, aby nabrało temperatury pokojowej. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, Mięso smażymy po około 3 minuty z każdej strony, jeśli chcemy żeby było różowe w środku (w zależności od grubości steku). Później stek musi odpocząć przez około 3 minuty przed pokrojeniem. Ja mięsa wcale nie doprawiałam, gdyż sos i dodatki są bardzo wyraźne a dobry stek sam w sobie ma masę smaku. Możemy jednak oprószyć go solą i pieprzem przed smażeniem.
Składanie: Upieczone warzywa układamy na talerzach, obok kładziemy pokrojony w plasterki stek i polewamy go sosem chimichurri. Pyszności!
Wygląda mega pysznie! 🙂
Dziękuję za udział w mojej pietruszkowej akcji 🙂
Dziękuję i pozdrawiam! 🙂