Dania główne Dania mięsne Warzywa w roli głównej

Stek z sosem chimichurri

Jestem zdecydowanie wielką fanką steków! Szczególnie te w USA bardzo mi smakują! 🙂 Tym razem zapraszam was na stek z pysznym, aromatycznym, ziołowym i pikantnym sosem chimichurri! Do tego frytki ze słodkich ziemniaków, tradycyjnie kukurydza oraz pieczony pomidor. Niebo w gębie! 🙂

aaaa

Składniki (na 2 porcje):

Sos

  • pęczek natki pietruszki
  • 1/2 pęczka kolendry
  • sok z 1 limonki lub cytryny
  • 1 ostra papryczka (użyłam jalapeno)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/4 czerwonej cebuli (można dać zwykłą cebulę lub szalotkę)
  • około 3-4 łyżek oliwy z oliwek
  • sól do smaku

Stek

  • około 200-300 gramowy stek wołowy (u mnie rostbef) x 2
  • trochę oleju roślinnego

Dodatki

  • 1 kolba kukurydzy

Pieczone pomidory:

  • dwa pomidory
  • odrobina oliwy z oliwek
  • sól

Frytki z batatów

  • 1 słodki ziemniak
  • odrobina oliwy z oliwek
  • trochę słodkiej papryki w proszku, sproszkowanego kuminu oraz soli

Przygotowanie:

Zaczynamy od dodatków. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Batata obieramy i kroimy na frytki, układamy na blaszce. Obok układamy pokrojoną na trochę mniejsze części kolbę kukurydzy. Wszystko lekko skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy solą oraz słodką papryką i kuminem. Pomidory przekrawamy na pół, oprószamy solą i lekko skrapiamy oliwą, układamy na blaszce obok frytek i kukurydzy. Wszystko pieczemy około 30 minut, aż frytki będą miękkie i upieczone.

Sos: Wszystkie składniki sosu wrzucamy do miksera i blendujemy na dość gładki sos, doprawiamy do smaku. I tutaj sprawa ostrości, ja wrzuciłam całą papryczkę z pestkami i sos wyszedł pikantny. Jeśli chcemy łagodniejszą wersję polecam dać np 1/2 papryczki bez pestek. Tego składnika jednak nie polecam pomijać, gdyż sos powinien być lekko pikantny!

Stek: Mięso wyjmujemy z lodówki odpowiednio wcześniej, aby nabrało temperatury pokojowej. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, Mięso smażymy po około 3 minuty z każdej strony, jeśli chcemy żeby było różowe w środku (w zależności od grubości steku). Później stek musi odpocząć przez około 3 minuty przed pokrojeniem. Ja mięsa wcale nie doprawiałam, gdyż sos i dodatki są bardzo wyraźne a dobry stek sam w sobie ma masę smaku. Możemy jednak oprószyć go solą i pieprzem przed smażeniem.

Składanie: Upieczone warzywa układamy na talerzach, obok kładziemy pokrojony w plasterki stek i polewamy go sosem chimichurri. Pyszności!

DSC_0196aaaa DSC_0195aaaaaaaa DSC_0198aaaa

 W roli głównej: natka pietruszki

You may also like...

2 Comments

  1. Ania | Manufaktura Smaków says:

    Wygląda mega pysznie! 🙂
    Dziękuję za udział w mojej pietruszkowej akcji 🙂

    1. Sylwia-Follow the Taste says:

      Dziękuję i pozdrawiam! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.