«

»

Wrz 09

Stek z sosem gorgonzola i pure ze słodkich ziemniaków

W poniedziałek miałam wolne i był w Atlancie Dzień Pracy, postanowiłam więc zrobić sobie typowo Amerykańskie danie – Stek! A muszę przyznać, że naprawdę w Ameryce mają bardzo dobre mięso wołowe (tj. oczywiście jeśli kupimy je w lepszym sklepie a nie w Walmarcie) i warto je tutaj jeść 🙂 W moim daniu królem jest zdecydowanie stek! Inne rzeczy to tylko dodatki aby podkreślić jego smak. DSC_0109aaa

DSC_0118aaaa

Składniki (1 porcja):

Stek

  • Stek – ja miałam New York Strip, czyli rostbef, aż około 300 g – czysta rozpusta 😀
  • 2 ząbki czosnku
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki oleju lub oliwy

Pure

  • 1/2 słodkiego ziemniaka
  • 2 łyżki mleka
  • sól, pieprz

Sos

  • 2 łyżki sera gorgonzola lub innego z niebieską pleśnią
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • około 1/4 szklanki mleka
  • świeżo mielony pieprz

Dodatki

  • brokuły lub np fasolka lub na szparagi w sezonie

Przygotowanie:

Trzeba robić wszystko na raz 🙂 Ja zaczęłam od wstawienia ziemniaków, później nastawiłam stek, później ugotowałam brokuły w międzyczasie zrobiłam sos.

Stek: Wyjmujemy z lodówki na około 1 godzinę wcześniej, aby nabrał temperatury pokojowej – wtedy równomiernie się usmaży. Oprószamy go świeżo mielonym pieprzem. Następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu, w zależności od grubości i stopnia wysmażenia. Mój stek potrzebował około 4 minut z każdej strony (był gruuby) i był koło medium – well done. Ja dodałam na patelnię również lekko rozgniecione ząbki czosnku w łupinkach, które nadały stekowi bardzo delikatny czosnkowy posmak (ale uwaga! Należy je zdjąć kiedy zaczną się za mocno rumienić, gdyż mogą stać się gorzkie). Jeśli macie gałązkę świeżych, ulubionych ziół, np. rozmaryn też można ją dodać na patelnię. Należy pamiętać, żeby po smażeniu dać mięsu odpocząć, najlepiej połowę czasu smażenia, czyli w moim przypadku stek odpoczywał około 4 minut. Ja do steku nie dodaje soli, tylko pieprz i co najwyżej zioła. Jeśli chcemy możemy go zawsze lekko dosolić już na talerzu, jednak weźmy pod uwagę, że sos będzie słony.

Pure: Ziemniaki obieramy, kroimy w grubą kostkę i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. W przypadku słodkich ziemniaków jest to krótsze niż przy zwykłych ziemniakach, myślę że max 10 minut w zależności od grubości kostki. Następnie odcedzamy, rozgniatamy widelcem lub praską, dodajemy odrobinę mleka aby pure było kremowe, sól oraz pieprz do smaku. Dla nie liczących kalorii można dodać też łyżeczkę masła.

Sos: W garnuszku rozpuszczamy ser z dodatkiem mleka oraz śmietany. Gotujemy na wolnym ogniu często mieszając, aż sos będzie gładki i dość gęsty (możliwe, że będzie trzeba odparować trochę mleka). Doprawiamy do smaku (głównie pieprzem, gdyż ser jest sam w sobie słony).

Dodatki: Ugotowane al dente (około 4-5 minut we wrzątki brokuły), albo inne ulubione zielone warzywo.
DSC_0114aaaa DSC_0117aaaa

 

 

 

 

 

1 komentarz

  1. Andrzej

    Stek baba zapewne wyśmienity.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Animated Social Media Icons Powered by Acurax Wordpress Development Company