«

»

Paź 25

Stir fry z wołowiną i warzywami w pięciu smakach

DSC_0452aa

Składniki (na około 3 porcje):

  • 1 stek wołowy (użyłam antrykot, waga 360 g)
  • 10-12 pieczarek
  • 1 por
  • 1 duża czerwona papryka
  • około 2 łyżki oleju roślinnego
  • garść kiełków (użyłam rzodkiewki)
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka łodyżek szczypiorku lub dymki
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • około 4-5 łyżek sosu sojowego
  • 1.5 papryczki chilli
  • przyprawa 5 smaków – 1 – 1.5 łyżeczki
  • sok  z 1/2 limonki
  • ewentualnie sól i pieprz do smaku
  • makaron sojowy, ryżowy, lub soba – 1/2 paczki

Przygotowanie:

Stek wyjmujemy wcześniej z lodówki aby nabrał temperatury pokojowej. Kroimy go w cienkie paseczki, oprószamy lekko solą, pieprzem oraz przyprawą 5 smaków.

Przygotowujemy warzywa: Pora kroimy w bardzo cienkie plasterki (ja użyłam mandoliny), należy pamiętać aby pora dokładnie umyć, gdyż piasek może znajdować się nawet w środku warzywa. Pieczarki myjemy i kroimy w cienkie plasterki (również użyłam mandoliny). Paprykę myjemy i kroimy w cienkie paseczki.

Na patelni lub w woku rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i szybko obsmażamy – dosłownie kilka 2 minutki aż mięso przestanie być różowe z wierzchu. Wołowinę zdejmujemy z woka i odkładamy na talerz.

Do woka ewentualnie wlewamy jeszcze trochę tłuszczu jeśli nic nie zostało i zaczynamy smażyć warzywa. Najpierw wrzucamy pora, smażymy około minuty, następnie wrzucamy posiekane pieczarki oraz paprykę. Na tym etapie dodajemy też czosnek, imbir oraz posiekaną w plasterki papryczkę chilli. Wszystko smażymy kilka minut aż warzywa lekko zmiękną, ale wciąż będą chrupiące.

Wszystko zalewamy sosem sojowym, dodajemy olej sezamowy, mieszamy i smażymy jeszcze chwilę aż wszystkie smaki się połączą.

W międzyczasie przygotowujemy makaron wg przepisu na opakowaniu.

Do woka dodajemy mięso razem z sokiem który z niego wyciekł oraz dorzucamy makaron. Wszystko smażymy aż składniki dobrze się połączą i makaron wchłonie sos (dosłownie z 2 minuty).

Danie jeszcze ewentualnie doprawiamy do smaku i skrapiamy sokiem z limonki. Podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem, kiełkami oraz plasterkami chilli.

Uwagi:

Ja dodałam 1.5 papryczki – 1 papryczkę do stri fry i 0.5 do posypania po wierzchu. Danie było dość mocno pikantne, więc jeśli nie chcecie żeby było bardzo ostre to polecam dać mniej, ewentualnie usunąć pestki.

Zamiast makaronu można również zjeść stri fry z ryżem, polecam ten.

Zamiast kiełków rzodkiewki można użyć kiełków do stir fry i wtedy należy dodać je wcześniej i podsmażyć (razem z papryką i pieczarkami).

Polecam aby wok był dość mocno rozgrzany cały czas i wszystkie składniki szybko smażymy, wtedy pozostaną jeszcze chrupiące. Jednak uważajcie, żeby niczego nie przypalić!

DSC_0449aaa DSC_0467aaa DSC_0458aaa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Social Media Icons Powered by Acurax Web Development Company