«

»

Maj 16

Stir fry ze szparagami i tofu

Szparagi są pysznym warzywem, i bardzo uniwersalnym. Większość z nas przyrządza je np. z jajkiem w koszulce albo z grilla z szynką parmeńską. Oczywiście są wtedy pyszne, ale warto też zaryzykować i zrobić szparagi inaczej! Proponuję danie stir fry, po azjatycku. Szparagi, razem z sycącym tofu. Do tego smak imbiru, papryczki chili oraz pyszny sos na bazie sosu sojowego i wina ryżowego. Wszystko podane z ryżem smażonym z jajkiem.

szp

Składniki (na dwie porcje):
Stir fry

  • 2 cebulki dymki
  • pół pęczka szparagów
  • ok 150 g tofu (ja użyłam wędzonego, ale może być też naturalne)
  • 1/2 papryczki chilli
  • kawałek korzenia imbiru
  • kiełki (mogą być fasoli mung albo soi)
  • ok 2 łyżki oleju (ja użyłam ryżowego, ale może być np. sezamowy)

Sos:

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki wina ryżowego
  • 2 łyżeczki sosu ostrygowego
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka oleju ryżowego, lub sezamowego

Dodatkowo

  • ok 1 torebka ryżu
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju ryżowego lub sezamowego

pl

Przygotowanie:

Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce. Odkrajamy końcówki szparagów, a resztę kroimy w plasterki. Dymkę również kroimy w plasterki. Imbir obieramy i kroimy drobno, chilli też kroimy w kosteczkę. Tofu również należy pokroić w kostkę. W międzyczasie gotujemy ryż, wg przepisu na opakowaniu. W woku rozgrzewamy olej, dodajemy szparagi, smażymy ok 2-3 minuty, następnie dodajemy 3/4 pokrojonej cebulki (zielone części z jednej cebulki należy zostawić do dekoracji). Wszystko smażymy aż cebulka będzie zeszklona, następnie dodajemy chilli i imbir. Znów smażymy kilka chwil, aż smaki się połączą. Następnie dodajemy tofu i wszystko polewamy sosem. Wszystko podgrzewamy, aż tofu będzie gorące (ok 1-2 minut). Nie smażymy za długo, gdyż sos nie powinien wyparować, tylko powinien być obecny w daniu. W międzyczasie, kiedy ryż będzie gotowy, wyjmujemy go z wody (i z torebki, jeśli gotujemy w torebce). Na oddzielnej patelni rozgrzewamy olej. Jajka wbijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem, następnie dodajemy na patelnię. Smażymy mieszając, kiedy jajka będą już prawie ścięte dodajemy ryż i wszystko dokładnie mieszamy (ryż jeśli jest nadal gorący nie trzeba go już podgrzewać, więc po połączeniu z jajkiem jest gotowy). Danie stir fry dekorujemy pokrojoną zieloną częścią cebulki oraz kiełkami i podajmy z ryżem.

szz DSC_0085 t jj h tt g dd p fffff DSC_0044 rrrr w

4 Komentarze

Skip to comment form

  1. Marta - Przepisyzpodrozy.pl

    Ale pysznie to wygląda!

  2. Moni

    Świetny przepis 🙂
    Jeszcze nie jadłam tofu w połączeniu ze szparagami a szkoda bo wygląda to baaardzo apetycznie.

  3. hania-kasia

    Smakowita propozycja. Ja też lubię eksperymentować ze szparagami i wciąż szukam nowych dla mnie przepisów z tym warzywem w roli głównej..

  4. hania-kasia

    Smakowita propozycja. Ja też lubię eksperymentować ze szparagami i wciąż szukam nowych dla mnie przepisów z tym warzywem w roli głównej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Animated Social Media Icons Powered by Acurax Wordpress Development Company