Szparagi są pysznym warzywem, i bardzo uniwersalnym. Większość z nas przyrządza je np. z jajkiem w koszulce albo z grilla z szynką parmeńską. Oczywiście są wtedy pyszne, ale warto też zaryzykować i zrobić szparagi inaczej! Proponuję danie stir fry, po azjatycku. Szparagi, razem z sycącym tofu. Do tego smak imbiru, papryczki chili oraz pyszny sos na bazie sosu sojowego i wina ryżowego. Wszystko podane z ryżem smażonym z jajkiem.
Składniki (na dwie porcje):
Stir fry
- 2 cebulki dymki
- pół pęczka szparagów
- ok 150 g tofu (ja użyłam wędzonego, ale może być też naturalne)
- 1/2 papryczki chilli
- kawałek korzenia imbiru
- kiełki (mogą być fasoli mung albo soi)
- ok 2 łyżki oleju (ja użyłam ryżowego, ale może być np. sezamowy)
Sos:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki wina ryżowego
- 2 łyżeczki sosu ostrygowego
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- 1 łyżeczka oleju ryżowego, lub sezamowego
Dodatkowo
- ok 1 torebka ryżu
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju ryżowego lub sezamowego
Przygotowanie:
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce. Odkrajamy końcówki szparagów, a resztę kroimy w plasterki. Dymkę również kroimy w plasterki. Imbir obieramy i kroimy drobno, chilli też kroimy w kosteczkę. Tofu również należy pokroić w kostkę. W międzyczasie gotujemy ryż, wg przepisu na opakowaniu. W woku rozgrzewamy olej, dodajemy szparagi, smażymy ok 2-3 minuty, następnie dodajemy 3/4 pokrojonej cebulki (zielone części z jednej cebulki należy zostawić do dekoracji). Wszystko smażymy aż cebulka będzie zeszklona, następnie dodajemy chilli i imbir. Znów smażymy kilka chwil, aż smaki się połączą. Następnie dodajemy tofu i wszystko polewamy sosem. Wszystko podgrzewamy, aż tofu będzie gorące (ok 1-2 minut). Nie smażymy za długo, gdyż sos nie powinien wyparować, tylko powinien być obecny w daniu. W międzyczasie, kiedy ryż będzie gotowy, wyjmujemy go z wody (i z torebki, jeśli gotujemy w torebce). Na oddzielnej patelni rozgrzewamy olej. Jajka wbijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem, następnie dodajemy na patelnię. Smażymy mieszając, kiedy jajka będą już prawie ścięte dodajemy ryż i wszystko dokładnie mieszamy (ryż jeśli jest nadal gorący nie trzeba go już podgrzewać, więc po połączeniu z jajkiem jest gotowy). Danie stir fry dekorujemy pokrojoną zieloną częścią cebulki oraz kiełkami i podajmy z ryżem.
Ale pysznie to wygląda!
Świetny przepis 🙂
Jeszcze nie jadłam tofu w połączeniu ze szparagami a szkoda bo wygląda to baaardzo apetycznie.
Smakowita propozycja. Ja też lubię eksperymentować ze szparagami i wciąż szukam nowych dla mnie przepisów z tym warzywem w roli głównej..
Smakowita propozycja. Ja też lubię eksperymentować ze szparagami i wciąż szukam nowych dla mnie przepisów z tym warzywem w roli głównej.