«

»

Gru 08

Surówka z czerwonej kapusty, marchewki i jabłka

DSC_0813aa

Składniki:

Surówka

  • 1/2 małej czerwonej kapusty – drobno poszatkowana
  • 1 jabłko – starte na tarce o grubych oczkach (ja starłam razem ze skórką)
  • 1 marchewka – starta na tarce o grubych oczkach (wcześniej umyłam i obrałam)
  • 1/2 czerwonej cebuli – drobno posiekana
  • spora garść suszonej żurawiny – może być pokrojona na połówki lub ćwiartki
  • spora garść natki pietruszki – drobno posiekana

Sos

  • 1 łyżka majonezu
  • pół łyżki miodu
  • 2-3 łyżeczki tahini (opcjonalnie, ale polecam bardzo!)
  • sok z połówki cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Do miski wkładamy kapustę, jabłko, marchewkę, czerwoną cebulę oraz natkę pietruszki. Mieszamy razem wszystkie składniki sosu i zalewamy nim sałatkę, doprawiamy do smaku. Surówka smakuje najlepiej jak przegryzie się kilka minut (albo kilka godzin w lodówce). Przed samym jedzeniem dodajemy suszoną żurawinę – oczywiście można dodać ją również na samym początku, ale jeśli będzie dodana na końcu to nadal pozostanie lekko chrupiąca i nie rozmięknie w sałatce.

DSC_0815aa DSC_0813ba

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Social Media Icons Powered by Acurax Social Profile Design Experts