Składniki:
Ciasto kruche
- 2 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 180 g masła
Nadzienie
- 5 średnich jabłek
- 5 łodyg rabarbaru
- 1 saszetka cukru waniliowego
- 2-3 łyżki cukru (zależy od kwaśności jabłek)
- ok 1 łyżeczki cynamonu
- ok 2 łyżek mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i cukier, następnie dodać pokrojone na kawałki zimne masło. Wszystko dokładnie posiekać nożem, aby składniki się połączyły. Dodać jajka i szybko zagnieść ciasto w kulę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut. Piekarnik nagrzać do około 180 stopni.
Po tym czasie odciąć 3/4 ciasta i wylepić nim blaszkę do pieczenia wcześniej posmarowaną masłem (ciasto można najpierw rozwałkować, ale dla mnie najłatwiejszym sposobem na kruche ciasto jest po prostu wylepianie blaszki). Ciasto nakłuć na spodzie widelcem i wstawić do piekarnika na około 10-15 minut, aby lekko cię podpiekło.
W między czasie przygotować owoce: rabarbar umyć, odciąć liście i pokroić w około centymetrową kostkę, jabłka obrać i pokroić w podobną kostkę. Owoce wrzucić do miski, zasypać cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem oraz mąką, wymieszać.
Kiedy ciasto lekko się podpiecze, wyjmujemy je z piekarnika. Na wierzch wysypać wiórki kokosowe a następnie wyłożyć owoce. Wszystko dokładnie wyrównać. Z pozostałej części ciasta zrobić paseczki i ułożyć na wzór kratki na cieście. Włożyć do piekarnika na około 60 minut.
Ciasto doskonałe będzie na zimno, jak również na ciepło np. z lodami.
Musiała smakować wybornie 🙂
fajny przepis mam rabarbar muszę wypróbować.