Słodkości

Szarlotka z rabarbarem

DSC_0653aa

Składniki:
Ciasto kruche

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 180 g masła

Nadzienie

  • 5 średnich jabłek
  • 5 łodyg rabarbaru
  • 1 saszetka cukru waniliowego
  • 2-3 łyżki cukru (zależy od kwaśności jabłek)
  • ok 1 łyżeczki cynamonu
  • ok 2 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i cukier, następnie dodać pokrojone na kawałki zimne masło. Wszystko dokładnie posiekać nożem, aby składniki się połączyły. Dodać jajka i szybko zagnieść ciasto w kulę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut. Piekarnik nagrzać do około 180 stopni.

Po tym czasie odciąć 3/4 ciasta i wylepić nim blaszkę do pieczenia wcześniej posmarowaną masłem (ciasto można najpierw rozwałkować, ale dla mnie najłatwiejszym sposobem na kruche ciasto jest po prostu wylepianie blaszki). Ciasto nakłuć na spodzie widelcem i wstawić do piekarnika na około 10-15 minut, aby lekko cię podpiekło.

W między czasie przygotować owoce: rabarbar umyć, odciąć liście i pokroić w około centymetrową kostkę, jabłka obrać i pokroić w podobną kostkę. Owoce wrzucić do miski, zasypać cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem oraz mąką, wymieszać.

Kiedy ciasto lekko się podpiecze, wyjmujemy je z piekarnika. Na wierzch wysypać wiórki kokosowe a następnie wyłożyć owoce. Wszystko dokładnie wyrównać. Z pozostałej części ciasta zrobić paseczki i ułożyć na wzór kratki na cieście. Włożyć do piekarnika na około 60 minut.

Ciasto doskonałe będzie na zimno, jak również na ciepło np. z lodami.

DSC_0652aa DSC_0654aa

Rabarbalove

You may also like...

2 Comments

  1. Musiała smakować wybornie 🙂

  2. fajny przepis mam rabarbar muszę wypróbować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.