Słodkości

Szarlotka na kruchym cieście z kruszonką

Kto by pomyslał, że rodzice mojego znajomego z pracy mają sad z jabłoniami… Toteż dostał on od nich masę jabłek, a ponieważ jak wnioskuję nie jest najlepszym kucharzem, jakoś te jabłka musiał spożytkować, Dostałam więc wielki worek wypełniony jabłkami, ale również prośbe o upieczenie szarlotki! Całą niedzielę spędziłam na wyszukiwaniu najlepszego przepisu, zagniataniu ciasta i przygotowywaniu nadzienia i udało się! Szarlotka zaniesiona do biura znikła w ciągu 10 minut.

Składniki:

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej (ok 2,5 kubka)
  • 180 g masła
  • 30 g cukru
  • 5 żółtek

Kruszonka:

  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki

Nadzienie:

  • ok 1 kg jabłek
  • cynamon
  • ok 100 g cukru (1/3 kubka, ale zależy od odmiany jabłek)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • odrobina wody

Przygotowanie:

Ciasto kruche – wszystkie sładniki na ciasto należy dokładnie ze sobą połączyć, aż powstanie zwarte ciasto. Najlepiej wyrabiać je ręcznie, gdyż masło rozpuszcza się pod wpływem ciepła dłoni i pozwala zagnieść ciasto. Uformować zgrabną kulę i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.

Kurszonka – wszystkie składniki połączyć ze sobą, można rozgnieść je łyżką, ale lepiej rozdrobnić masło palcami tak aż złączy się z sypkimi składnikami. Kurszonka powinna być jak dość gruby piasek.

Nadzienie – Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Następnie wrzucić do garnka lub na patelnię dosypać cukier oraz cynamon (ilość zależy od tego jak bardzo go lubimy, ja dodałam ok 1,5 łyżki). Jabłka należy poddusić z odrobiną wody, do czasu aż będa zupełnie miękkie i praktycznie całą puszczona przez nie woda odparuję (ok 10 minut).

Podczas kiedy jabłka się gotują, ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nim dno oraz brzegi blaszki do pieczenia (może być to blaszka jak do tarty, lub tortownica). Ciasto można rozwałkować i wyłożyć do naczynia, ale jeśli sprawia problemy z wałkowaniem można po prostu dokładnie wylepieć formę kawałkami ciasta. Nakłuwamy widelcem spód ciasta i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 15 minut – ciasto musi się podpiec.

Ciasto wyjąć z piekarnika, wyłożyć na nie lekko ostudzone uprzednio jabłka, posypać dokładnie kruszonką i wstawić z powrotem do piekarnika na ok. 30 minut.

Szarlotka doskonale smakuję na ciepło np. z lodami waniliowymi lub z bitą śmietaną, ale na zimno jako ciasto do kawy również jest wyśmienita.



You may also like...

4 Comments

  1. magda says:

    dziekuje za przepis dzis wyprobuje 🙂

  2. magda says:

    dziekuje za przepis dzis wyprobuje 🙂

  3. Upieklem i zona pochwalila, ze bardzo dobry

  4. Raz spróbowałem i teraz piekę regularnie

Skomentuj Jerzy Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.