Sezon grillowy w pełni. Wiele ludzi używa na grilla gotowych mięs z supermarketu, nie zwracając uwagi na to, że takie mięso może nie być pierwszej świeżości. Tymczasem przygotowanie własnego mięsa na grilla jest bardzo proste i szybkie. Ja bardzo lubię na grilla szaszłyki, gdyż zawierają one mięso, ale i również warzywa! Najlepsze warzywa na grilla to zdecydowanie papryka oraz czerwona cebula, które po grillowaniu stają się słodkie. Do moich szaszłyków dodałam również ananasa, który doskonale pasuje do lekko ostrej marynaty z mleka koksowego i curry. Zapraszam was więc do przetestowania mojego przepisu na szaszłyki z kurczakiem.
Składniki (na 6-7 szaszłyków):
- ok 500 g piersi z kurczaka
- 1 duża czerwona papryka
- 1 duża czerwona cebula
- 1 puszka ananasa (można też użyć świeżego ananasa)
Marynata
- 3 łyżki mleka kokosowego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki syropu z puszki z ananasa
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka sproszkowanej ostrej papryki lub płatków chilli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą, można spróbować czy marynata dobrze smakuje i ewentualnie dodać jakiegoś składnika (np. więcej chilli jeśli lubimy ostre, albo więcej soku z ananasa jeśli lubimy słodkie). Kurczaka kroimy na około 2 cm kostkę i wrzucamy do marynaty, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę (najlepiej na całą noc). Po tym czasie kroimy paprykę w kostkę podobnej wielkości co kurczaka, cebulę na ćwiartki oraz plastry ananasa na ćwiartki. Na długie patyczki do szaszłyków nadziewany kolejno wszystkie składniki. Szaszłyki można jeść z grilla, albo też upiec w piekarniku (około 30 minut, 200 stopni). Z pozostałej marynaty można również zrobić sos do szaszłyków. Wystarczy zagotować ją w garnuszku i ewentualnie jeszcze doprawić.