Dania główne Dania mięsne Warzywa w roli głównej

Szparagi w szynce parmeńskiej zapiekane pod beszamelem

 

Uwielbiam szparagi praktycznie pod każdą postacią, jednak to danie wyjątkowo urzekło moje serce 🙂 Nie jest ono niestety zbyt dietetyczne, ale za to jest pyszne! 🙂 DSC_1429aaaaa

Składniki:

  • pęczek białych szparagów
  • kilka plasterków szynki parmeńskiej lub innej suchej szynki (około 150 – 200 g)
  • garść ulubionego startego sera (dałam gruyere) lub mieszanki serów

beszamel:

  • 1.5 łyżki masła
  • 1.5 łyżki mąki
  • 1.5 szklanki mleka
  • sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej, odrobina ostrej papryki w proszku (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końce, następnie je lekko obieramy (najlepiej użyć obieraczki lub nożem zeskrobać skórkę). Warzywa myjemy, osuszamy i następnie zawijamy w plasterki szynki parmeńskiej. Tutaj panuje trochę dowolności, ja np. pokroiłam plasterki szynki na mniejsze części i owijałam szparagi pojedynczo, jeśli macie grube szparagi to właśnie tą metodę polecam, ale można je owijać np. po kilka sztuk w jeden plasterek. Po owinięciu szparagi układamy w naczyniu żaroodpornym.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Przygotowujemy beszamel: w garnku lub na patelni roztapiamy masło, następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Dolewamy mleko małymi partiami, za każdym razem dokładnie mieszając (najlepiej trzepaczką), aby nie było grudek. Kiedy już zużyjemy całe mleko sos należy zagotować (cały czas mieszając) i doprawić do smaku, beszamel powinien być dość gęsty.

Szparagi zalać beszamelem, na wierzchu posypać serem i wstawić do piekarnika. Piec około 30 minut, do czasu aż szparagi będą zupełnie miękkie, na ostatnie 5 minut pieczenia można podkręcić piekarnik na 200 stopni żeby zrumienić wierzch. 

DSC_1433aaaa

 

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.