Przekąski Sałatki Warzywa w roli głównej

Szpinak + brzoskwinia + pestki dyni + czerwona cebula + masło orzechowe

Szybki przepis na pyszną sałatkę!

DSC_0104aaa

Składniki (na 1 porcję):

  • 1 brzoskwinia
  • spora garść liści szpinaku
  • 1 łyżka pestek z dyni
  • kilka plasterków czerwonej cebuli

sos

  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z limonki
  • szczypta soli
  • szczypta ostrej papryki w proszku

Przygotowanie:

Pestki lekko podprażamy na suchej patelni, muszą się tylko leciutko zrumienić.

Na talerzu układamy dokładnie umyty i osuszony szpinak.

Brzoskwinię kroimy w plasterki, układamy na szpinaku.

Dodajemy pokrojoną w piórka czerwoną cebulę.

Posypujemy pestkami z dyni.

Wszystkie składniki dressingu dokładanie ze sobą mieszamy, w razie czego doprawiamy do smaku. Sos jest słodko – kwaśny i orzechowy, lekko orientalny.

Sałatkę polewamy dressingiem i zajadamy!

DSC_0100aaa DSC_0106aaa

 

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.