Szybki przepis na pyszną sałatkę!
Składniki (na 1 porcję):
- 1 brzoskwinia
- spora garść liści szpinaku
- 1 łyżka pestek z dyni
- kilka plasterków czerwonej cebuli
sos
- 1 łyżeczka masła orzechowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z limonki
- szczypta soli
- szczypta ostrej papryki w proszku
Przygotowanie:
Pestki lekko podprażamy na suchej patelni, muszą się tylko leciutko zrumienić.
Na talerzu układamy dokładnie umyty i osuszony szpinak.
Brzoskwinię kroimy w plasterki, układamy na szpinaku.
Dodajemy pokrojoną w piórka czerwoną cebulę.
Posypujemy pestkami z dyni.
Wszystkie składniki dressingu dokładanie ze sobą mieszamy, w razie czego doprawiamy do smaku. Sos jest słodko – kwaśny i orzechowy, lekko orientalny.
Sałatkę polewamy dressingiem i zajadamy!