Kolejny pomysł na Tacosy! Kuchnia meksykańska! 🙂
Składniki (na około 6 naleśników):
Naleśniki
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- 2 małe jajka
- łyżka oliwy lub oleju
- spora szczypta soli
- spora szczypta słodkiej mielonej papryki
Kurczak z warzywami
- 1 bardzo duża czerwona cebula lub 2 małe
- około 300 g piersi z kurczaka
- 2 papryki (obojętny kolor)
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała puszka kukurydzy
- przyprawy: 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1 łyżeczka mielonego kuminu, 1 łyżeczka mielonej słodkiej i ostrej papryki w proszku, 1/2 łyżeczki płatków chilli, 1/2 łyżeczki wędzonej ostrej papryki, sól
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- odrobina ulubionego, świeżo startego, żółtego sera (użyłam cheddar)
- świeża natka pietruszki lub kolendra
Przygotowanie:
Naleśniki: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy trzepaczką, żeby nie było grudek. Następnie na rozgrzanej, najlepiej nieprzywierającej teflonowej patelni, smażymy kolejno naleśniki. Ja użyłam małej patelni i zrobiłam grubsze naleśniki, smażyłam je troszkę dłużej, aby były z wierzchu chrupiące i zrumienione. Oczywiście można zrobić na zwykłej patelni, cienkie naleśniki. Ciasta powinno starczyć na około 6.
Inną opcją jest użycie po prostu gotowych, tortilli, i podgrzanie ich lekko na suchej patelni przed samym podaniem.
Kurczak z warzywami: Cebulę kroimy w piórka, czosnek w kostkę, paprykę w paseczki a pomidory w ósemki.
Kurczaka oczyszczamy i kroimy w paseczki. Oprószamy lekko solą i mniej więcej 1/2 przypraw. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju (dosłownie łyżce lub dwóch) na dużej patelni, aż lekko się zrumieni. Mięso zdejmujemy z patelni, za to wrzucamy cebulę i czosnek. Chwilkę smażymy.
Dodajemy paprykę i połowę pomidorów. Dokładamy z powrotem kurczaka, dodajemy resztę przypraw, przykrywamy i dusimy około 15 minut. Po tym czasie kurczak powinien być już ugotowany, a warzywa powinny zmięknąć. Na koniec dorzucamy kukurydzę i drugą połowę pomidorów oraz podgrzewamy jeszcze chwilę (max kilka minut na mocnym ogniu), aż będą ciepłe (i w tym czasie też należy odparować sos, jeśli powstało go za dużo). Doprawiamy do smaku.
Składanie: Naleśniki, jeśli nie są już ciepłe to podgrzewamy lekko na suchej patelni, lub w piekarniku. Następnie do środka wkładamy sporą ilość kurczaka z warzywami, posypujemy startym serem oraz pietruszką. Zawijamy i zjadamy!