«

»

Cze 17

Tacos z pieczoną rybą, pieczonym ananasem i czerwoną kapustą

Naleśniki w stylu lekko meksykańskim z chrupiącą surówką z czerwonej kapusty, do tego pieczony słodki ananas, ostre chilli i filety z białej ryby w aromatycznych przyprawach. Wszystko doprawione lekko sokiem z limonki – pyszny, zdrowy obiad! 🙂

DSC_0143ok

Składniki (na 6-8 naleśników):

Naleśniki ala tacos

  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • 2 małe jajka
  • łyżka oliwy lub oleju
  • spora szczypta soli
  • spora szczypta słodkiej mielonej papryki

Surówka

  • 1/2 małej główki czerwonej kapusty
  • 1 średnia marchewka
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 awokado
  • około 200 gram świeżego ananasa
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • sok z 1-2 limonek
  • 1 papryczka chilli (lub suszone płatki chilli)
  • sól
  • około 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • garść natki pietruszki lub świeżej kolendry

Ryba

  • około 300-400 g filetu z białej ryby (bez skóry i ości), użyłam dorsza
  • sól
  • sok z 1/2 limonki
  • przyprawy: po sporej szczypcie do oprószenia ryby: mielonego kminu rzymskiego, mielonej kolendry, słodkiej i ostrej mielonej papryki (użyłam wędzonej ostrej papryki)
  • odrobina oliwy z oliwek lub oleju

Przygotowanie:

Naleśniki: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy trzepaczką, żeby nie było grudek. Następnie na rozgrzanej, najlepiej nieprzywierającej teflonowej patelni, smażymy kolejno naleśniki. Ja użyłam małej patelni i zrobiłam grubsze naleśniki, smażyłam je troszkę dłużej, aby były z wierzchu chrupiące i zrumienione. Oczywiście można zrobić na zwykłej patelni, cienkie naleśniki. Ciasta powinno starczyć na około 6.

Inną opcją jest użycie po prostu gotowych, tortilli, i podgrzanie ich lekko na suchej patelni przed samym podaniem.

Surówka: Ananasa obieramy, wykrajamy twardy środek i kroimy w kostkę. Układamy na blaszce do pieczenia, posypujemy 1 łyżeczką cukru oraz odrobiną płatków chilli i odrobiną kminu rzymskiego. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 15-20 minut, aż cukier się zkarmelizuje i ananas lekko zrumieni.

Kapustę drobno siekamy, wkładamy do miseczki. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru, resztę kminu, odrobinę soli oraz sok z 1 limonki. Następnie dodajemy startą na tarce marchewkę, startą czerwoną cebulę, pokrojone w kostkę awokado, posiekaną papryczkę chilli, jogurt naturalny i dokładnie mieszamy.

Kiedy ananas się upiecze dodajemy go do sałatki, mieszamy i jeszcze doprawiamy do smaku (możliwe, że będzie trzeba więcej soku z limonki, soli lub np chilli). Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Ryba: Rybę wyjmujemy z lodówki wcześniej, aby nabrała temperatury pokojowej. Następnie skrapiamy ją lekko sokiem z limonki, oliwą z oliwek oraz oprószamy solą i przyprawami. Następnie układamy filet na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (najlepiej wstawić razem z ananasem) na około 15-20 minut (zależy od grubości filetów).

Składanie: Naleśniki, jeśli nie są już ciepłe to podgrzewamy lekko na suchej patelni, lub w piekarniku. Następnie do środka wkładamy kilka łyżek sałatki, oraz pokrojoną na kawałki, jeszcze gorącą rybę. Zawijamy i zjadamy!

DSC_0148ok1 DSC_0140ok

 

 

 

 

2 Komentarze

  1. Andrzej

    no, fajne połączenie . Rybka widać ,że świeża .

  2. Andrzej

    no, połączenie super . Rybka widać ,że świeża .

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Social Media Icons Powered by Acurax Website Designing Company