«

»

Paź 21

Tajska sałatka ze stekiem

abg

Składniki (na 3 porcje):

Sałatka

  • Stek wołowy – użyłam antrykot 360 gram
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia steku
  • 1/2 opakowania makaronu ryżowego (miałam akurat taki z dodatkiem tapioki, dlatego jest lekko zielony, ale polecam zwykły ryżowy lub sojowy)
  • 2 marchewki
  • 4-5 rzodkiewek
  • 1/2 dużego ogórka
  • około 2 garści sałaty (można użyć mieszanki)
  • spora garść orzeszków ziemnych (niesolonych bez tłuszczu!)
  • kilka garstek kiełków (użyłam kiełków rzodkiewki)
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyżka sosu sojowego + 1 łyżka oleju sezamowego do przygotowania makaronu
  • ewentualnie świeże listki kolendry dla ozdoby i smaku

Dressing

  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu rybnego (można pominąć jeśli nie mamy)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 papryczka chilli

Przygotowanie:

Najpierw przygotujmy warzywa. Bardzo fajnie jest jeśli kroimy każde na inny sposób, wtedy mamy różne tekstury w sałatce, ale również dużo atrakcyjniej to wygląda. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na grubej tarce, przekładamy do miski. Ogórka obieramy, ale tylko część, tak żeby był pasek obrany i pasek nieobrany – bardzo fajnie to wygląda, następnie przekrawamy na pół i kroimy w około pół-centymetrowe plasterki lekko pod kątem. Rzodkiewki myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki (ja pokroiłam na mandolinie). Papryczkę chilli myjemy i kroimy lekko pod kątem w cienkie plasterki. Sałatę myjemy, osuszamy. Wszystkie warzywa ładnie układamy w dużej sałatkowej misce i dodajemy jeszcze kiełki.

Dressing: Papryczkę chilli kroimy w cieniutkie plasterki, wkładamy do małej miseczki. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki dressingu i bardzo dokładnie mieszamy aby się połączyły.

Kiedy wszystko mamy już gotowe zabieramy się za ciepłe składniki. Makaron ryżowy przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu – z reguły należy go zalać wrzątkiem i przykryć na kilka minut. Po tym czasie makaron odcedzamy zalewamy łyżką sosu sojowego i łyżką oleju sezamowego żeby się nie skleił i nabrał smaku. Układamy go obok warzyw w misce.

W międzyczasie przygotowujemy stek. Pamiętajmy, aby stek wyjąć z lodówki około godzinę przed smażeniem, żeby nabrał temperatury pokojowej. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju (tak, żeby była kilkumilimetrowa warstewka). Stek oprószamy solą i pieprzem i smażymy po około 3-4 minuty z każdej strony (dla średniej grubości steku, żeby był lekko różowy w środku). Następnie wykładamy go na deskę i zostawiamy na około 3 minuty aby odpoczął. Po tym czasie stek kroimy w plasterki i układamy na sałatce.

Orzeszki ziemne prażymy lekko na suchej patelni, aż delikatnie się zrumienią. Następnie siekamy je trochę na drobniejsze kawałki i posypujemy nimi sałatkę.

Na koniec wszystko dokładnie polewamy sosem, mieszamy i zajadamy.

DSC_0420aaa DSC_0425aaa

 

2 Komentarze

  1. Karmel-itka

    ojej, wspaniała! chyba zrobię sobie taka do pracy 🙂

    1. Sylwia-Follow the Taste

      polecam 🙂 będzie idealna do pojemnika!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Social Media Icons Powered by Acurax Website Redesign Experts