«

»

Lip 21

Tajskie zielone curry z fasolką, groszkiem i łososiem

Bardzo popularne w Tajlandii danie: zielone curry. Nie należy jednak mylić dania curry z przyprawą o tej samej nazwie! Danie curry to po prostu danie z sosem. Ja zrobiłam sama pastę curry, gdyż uważam, że daje to potrawie pewnego rodzaju niepowtarzalności i indywidualności, która w końcu jest w kuchni bardzo ważna. Oczywiście w wersji dla leniwych można użyć gotowej zielonej pasty curry, chociaż uważam, że zrobienie jej w domu nie zajmuje wiele czasu i na prawdę warto! Kuchnia tajska opiera się na zbalansowanych smakach (ale chyba z przewagą ostrości :p), więc w paście musi być coś słodkiego, słonego, kwaśnego i ostrego. Do takiego dania doskonale pasuje świeża zielona fasolka, zielony groszek – czyli sezonowe warzywa!

DSC_0756a

Składniki (na ok 3 osoby):
Zielona pasta curry

  • 1 szalotka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 zielone papryczki chilli (dałam z pestkami, jeśli wolimy łagodnie możemy je usunąć)
  • sok z 1/2 limonki
  • mały kawałek obranego korzenia imbiru (ok 1 cm)
  • 3 goździki
  • kawałek trawy cytrynowej (ok 2 cm) – ja użyłam już pokruszonej, ok 1-2 łyżeczek
  • ok 1,5 łyżeczki ziaren kolendry
  • 2 ziarenka kardamonu
  • mała garstka świeżej kolendry
  • mała garstka świeżej bazylii
  • ok 2 łyżek sosu rybnego
  • ok 2 łyżek sosu sojowego
  • ok 1-2 łyżeczek brązowego cukru

Curry

  • ok 300 g świeżego łososia
  • ok 250 g fasolki szparagowej
  • ok szklanki zielonego groszku
  • 1 puszka mleka kokosowego (można dać 1/2 puszki mleczka light i 1/2 wody, jeśli dbamy o linię)
  • ok 1-2 łyżki oleju (użyłam ryżowego) do smażenia
  • ok 1 łyżki sosu rybnego (do smaku)
  • ok 1-2 łyżek sosu sojowego (do smaku)
  • ok 1 łyżki sosu ostrygowego (nie koniecznie)
  • dodatki: ryż basmati, sok z limonki

Przygotowanie:

Szalotkę i czosnek obrać, pokroić drobniej. Wszystkie składniki pasty wrzucić do blendera (lub moździerza) i utrzeć na gładką pastę. Na patelni rozgrzać olej, dołożyć pastę curry i dokładnie ją przesmażyć przez kilka minut aż poczujemy wyraźny aromat składników. Dodać mleczko kokosowe i wodę, dokładnie wymieszać, zagotować. Fasolkę dokładnie umyć, odkroić końcówki i przekroić na pół, wrzucić do sosu. Fasolkę należy gotować aż będzie al dente – przez ok 20 minut, w połowie czasu gotowania dodać zielony groszek. Wszystko jeszcze doprawić do smaku sosem sojowym i sosem rybnym, możemy też dodać do smaku np. więcej cukru, albo jeśli chcemy bardziej ostre to np. płatków chili. Na sam koniec dodajemy pokrojonego w większą kostkę łososia (bez skóry i ości). Curry gotujemy jeszcze kilka minut, aż łosoś nie będzie surowy (ale nie dłużej, żeby się nie rozpadł i nie wysuszył, tylko pozostał delikatny). Danie serwujemy z ryżem basmati, skropione sokiem z limonki.

DSC_0764a DSC_0761a DSC_0741a aaaaa DSC_0748a DSC_0767a DSC_0745a DSC_0771a DSC_0752a

Warzywa Strączkowe - edycja letniaFasola w letniej odsłonie

4 Komentarze

Skip to comment form

  1. karmel-itka

    masz cudowną tacę! ach.
    pyszne danie, egzotyczne, a jednocześnie lekkie. pełne aromatu i nasyci, ale nie „zatka”.
    podoba mi się..

  2. Marta

    Wyglada bardzo apetycznie.
    PS. Piekna taca!.

  3. Marta

    Wyglada bardzo apetycznie.
    PS. Piekna taca!.

  4. Kasia

    UWIELBIAM!! Regularnie jemy tajskie curry. Najbardziej podchodzi mi jednak czerwone 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Social Media Icons Powered by Acurax Web Design Company