«

»

Lis 14

Targi Gastronomiczne w Dijon

W zeszły weekend wybraliśmy się do ojczyzny musztardy, czyli do Dijon! Oczywiście poza zwiedzaniem miasta i miło spędzonym weekendem, naszym celem były targi gastronomiczne! Foire de Dijon to jedne z większych targów gastronomicznych we Francji, dlatego też nie mogło nas tam zabraknąć! Dijon dodatkowo jest stolicą Burgundii, która słynie z doskonałych produktów jak np. wino czy też ślimaki! Francja jest krajem słynącym z doskonałej kuchni i warto zauważyć, że kuchnia jest wyjątkowo regionalna, każda część Francji ma swoje kluczowe dania i produkty, których trzeba spróbować!

Zapraszam was więc na relację z Targów 🙂

DSC_0290aaWejście na Targi 🙂

DSC_0276aaZapraszamy na targi! 🙂

DSC_0275aaOd razu przy wejściu na targi stały takie oto tuby, gdzie można było wąchać i zgadywać różne zapachy, które występują w winach 🙂 Wbrew pozorom nie było to wcale łatwe!

aaaNa targach można było znaleźć bardzo dużo wspaniałych produktów jak np. doskonały wybór francuskich serów czy win!

DSC_0277aaSpecjalność Burgundii: Ślimaki!!! Te specjały były obecne na targach praktycznie na każdym rogu 🙂 Ja już jadłam ślimaki podczas innej podróży po Francji i bardzo mi smakowało (takie restauracyjne są duuużo lepsze niż te mrożone dostępne w sklepach), mój Luby jednak nie dał się przekonać do spróbowania pysznego ślimaczka 😉

DSC_0339aaWidok targów z góry! Oczywiście nad stoiskami górują ślimaki! 🙂

DSC_0318aaKolejny przysmak z Burgundii: coś na kształt salcesonu czyli mięsko i galaretka z ziołami. Bardzo smaczne.

DSC_0280aaCassoulet – kolejna tradycyjna francuska potrawa! Jest to danie jednogarnkowe gdzie można znaleźć mięso (najczęściej kaczkę) oraz całą masę fasolki! Puszki z tą potrawą również były dostępne na wielu stoiskach.

DSC_0284aaKolejny francuski przysmak – Żabie udka! Znowu ja już próbowałam (robiłam w domu) i wg mnie smakują trochę jak kurczak, ale nawet mimo przekonywania mój Luby nie dał się na nie skusić 😉

DSC_0309aaTłuste, pyszne i drogie! Czyli Foie Gras! Dostępne na przemian ze ślimakami prawie na każdym rogu 🙂

DSC_0295aa
Na targach francuskich nie mogło zabraknąć ostryg! Mimo iż nie jest to oczywiście regionalne danie (Dijon oczywiście nie jest nad morzem ;)).

DSC_0301aaKolejna tradycyjna Francuska potrawa: Naleśniki! Można było kupić w wersjach na słono i słodko 🙂

DSC_0320aa
Ta czerwona flaga z białym krzyżem to nie tylko flaga Szwajcarii, ale również regionu Savoy we Francji (graniczącego ze Szwajcarią) i jak na górski region przystało je się tam dużo sera. Stąd też tradycyjne potrawy jak Fondue czy Tartiflette (ziemniak+boczek+ser).

DSC_0292aa
A to dziwne urządzenie służy do podgrzewania sera! Tradycyjną potrawą w Szwajcarii ale również w rejonie Jury we Francji jest Raclette. Do tego urządzenia wkłada się pół koła sera i złota grzałka na górze topi ser, który spływa prosto na nasze ziemniaczki albo inne ulubione dodatki 🙂

DSC_0325aaFrancuskie targi bez bagietki obyć się nie mogą! Bardzo duży wybór przepysznego pieczywa! 🙂

DSC_0282aa
We Francji oczywiście nie może zabraknąć wina!

DSC_0305aaPrawdziwych szampanów też nie zabrakło! 🙂

DSC_0317aaPrzyznam, że Francuskie wina to zdecydowanie moje ulubione 🙂

DSC_0324aaA to wbrew pozorom wcale nie jest ser! To czekoladki!

DSC_0322aaKolejne słodkości: nugat! W przeróżnych wersjach… Ja jednak nie przepadam za nim za bardzo 😉

DSC_0288aaNajbardziej popularne francuskie słodkości? Oczywiście makaroniki! Dostępne na targach w przeróżnych wersjach 🙂

DSC_0315aaA to powiem szczerze że nie jestem pewna… Wydaje mi się że to clafoutis – słodkie ciasto jak naleśnik z owocami.

DSC_0302aaA te cukiereczki wyglądają jak Polskie krówki!

DSC_0298aaNo i różnego rodzaju fluorescencyjne słodkości :p

DSC_0307aaNa targach można znaleźć nie tylko tradycyjne dania kuchni francuskiej, ale również pyszności z całego świata!

DSC_0278aaWybór różnego rodzaju kiełbas, począwszy od tradycyjnych suszonych francuskich skończywszy na hiszpańskim chorizo.

DSC_0321aaChorizo jest również bardzo popularne we Francji.

DSC_0312bbWybór przypraw z całego świata! 🙂

DSC_0313aaOraz suszone pomidory bez oliwy! 🙂

DSC_0330aaWidok targów z góry i jak już wspomniałam można znaleźć tam produkty z całego świata 🙂

DSC_0337aaNa targach poza stoiskami można było znaleźć oczywiście bardzo dużo restauracji, głównie z kuchnią francuską.

DSC_0342aaSkusiliśmy się zjeść w jednej z takich restauracji i oczywiście zamówiliśmy Cassoulet.

DSC_0343aaMój obiad: Stek z masłem ziołowym + frytki. Mięso było bardzo bardzo dobre 🙂

DSC_0332aaTargi z góry i oczywiście strzałka na salon win (na który też się wybraliśmy i mam w planach napisać relację wkrótce)

DSC_0340baTargi te miały jednak swoje słabe strony. Oczywiście wstęp na nie był drogi (kilka euro) to jednak nie było tam żadnych degustacji… Spodziewałam się, że na większości stoisk będzie można czegoś spróbować, no i oczywiście można było ale nie za darmo… Dodatkowo ceny większości produktów były wyższe niż normalnie (np. kiełbasy czy sery można spokojnie kupić na regionalnych marketach które są prawie w każdej większej francuskiej miejscowości albo nawet w sklepach za dużo niższą cenę)….

1 komentarz

  1. Dorota

    No wspaniałe targi, lubię takie imprezy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Social Media Icons Powered by Acurax Web Design Company