«

»

Maj 25

Tarta z rabarbarem i kremem kokosowym

Kruche maślane ciasto, słodki kokosowo-serowy krem oraz lekko kwaśny rabarbar – połączenie idealne! Serdecznie polecam! DSC_1562aaaaaa

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 150 g zimnego masła
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 2 jajka

Masa

  • 500 g mascarpone
  • 1/2 puszki mleczka kokosowego
  • cukier puder – kilka łyżek
  • wiórki kokosowe – kilka łyżek

Rabarbar

  • 6 łodyg rabarbaru
  • 3 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (można dać więcej)

Przygotowanie:

Na stolnicę lub blat przesiewamy mąkę, dodajemy zimne masło i wszystko siekamy nożem aż masło będzie rozdrobnione i w miarę połączy się z mąką. Dodajemy cukier, robimy wgłębienie i wbijamy jajka. Wszystko jeszcze siekamy nożem aż do połączenia się składników i następnie szybko zagniatamy ciasto w kulę. Jeśli składniki nie chcą się połączyć można dodać odrobinę zimnej wody. Ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.

Rabarbar dokładnie myjemy, następnie odcinamy końcówki i każdą łodygę kroimy na 3 równe części. Wkładamy do formy, oprószamy cynamonem i oblewamy miodem, przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 20 minut, aż rabarbar będzie miękki, ale nadal zachowa swój kształt.

Do miski przekładamy mascarpone oraz mleczko kokosowe (uwaga! W puszkach mleczko często oddziela się na gęste i bardziej płynne, w takim wypadku trzeba dokładnie wymieszać całą zawartość puszki, aż powstanie jednolita masa i użyć połowy zawartości). Mikserem na wolnych obrotach łączymy dokładnie składniki, dodając cukier puder. Cukru pudru należy dodać do smaku, ja dałam około 4 łyżek, masa powinna być dość słodka, gdyż ani rabarbar ani kruche ciasto nie będą zbyt słodkie. Masy nie należy też ubijać zbyt długo, tylko do połączenia się składników. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe (również wedle uznania, ja dałam około 4 łyżki) i delikatnie mieszamy. Wkładamy do lodówki.

Po godzinie wyjmujemy ciasto z piekarnika, rozwałkowujemy i układamy w formie do tarty lub w innej formie do pieczenia (moja miała 26 cm średnicy i uprzednio posmarowałam ją masłem i wyłożyłam od spodu papierem do pieczenia). Ciasto nakłuwamy widelcem oraz możemy położyć na wierzch papier do pieczenia i obciążyć ciasto np. suchym grochem albo fasolą (lub specjalnymi kulkami do pieczenia), wtedy ciasto się nie podniesie i brzegi się nie zapadną. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 przez 20 minut z obciążeniem następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze około 5 do 10 minut aby ciasto się lekko zarumieniło.

Ciasto i rabarbar muszą w pełni wystygnąć zanim zaczniemy składać ciasto. Na ostudzony spód wykładamy masę kokosową, następnie na wierzchu układamy upieczony rabarbar (ja ułożyłam go wokoło od zewnątrz aż do środka tarty), na koniec lekko polewamy sosem spod pieczenia rabarbar (nie powinno go być dużo) i możemy jeszcze oprószyć lekko cukrem pudrem. Podajemy najlepiej na zimno i trzymamy w lodówce 🙂

DSC_1561aaaaaaaaDSC_1568aaaaaaaa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Animated Social Media Icons Powered by Acurax Wordpress Development Company