Słodkości

Tort ananasowo – kokosowy z wiśniami

Na wyjątkową okazję, wyjątkowy tort! Świerzy ananas, z części zrobiony mus, a część w większych kawałkach. Puszysty biszkopt nasączony nalewką wiśniowym i przełożony kremem z mascarpone, mleczka i wiórków kokosowych. Na wierzchu dodatkowe plastry ananasa i wiśnie z nalewki. Oczywiście tort, jak to tort, wymaga pracy i czasu, ale efekt naprawdę jest tego wart!

ffff

Składniki:
Ciasto (upiekłam je na dwa razy, jeden biszkopt na wierzch, z ananasem, a drugi na pozostałe warstwy)

  • 1 puszka ananasa w syropie 
  • kilka wiśni z nalewki*
  • 8 jajek
  • ok 350 g miękkiego masła
  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru

Mus z ananasa

  • 1 cały, świeży ananas
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Krem kokosowy

  • ok 400 g serka mascarpone
  • ok 200 g serka ricotta
  • 300 ml mleczka kokosowego
  • ok 3/4 szklanki cukru
  • ok 2 garście wiórków kokosowych + dodatkowo do dekoracji
  • Dodatkowo: pół kieliszka nalewki wiśniowej**

*jeśli nie macie wiśni z nalewki, można zastąpić je np. wiśniami z dżemu (lub kompotu) z odrobiną ulubionego alkoholu (tutaj doskonale sprawdzi się np. Malibu ew. wiśniówka), ew świeżymi, wydrylowanymi wiśniami namoczonymi w alkoholu
** jeśli nie macie nalewki wiśniowej, można użyć likieru wiśniowego, albo wódki wiśniówki z wodą (żeby nie była za mocna), alkohol do nasączenia powinien mieć ok 20%.

daas

Przygotowanie:

Ciasto: Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, musi być bardzo miękkie. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy plastry ananasa z puszki (syropu nie wylewamy!) i wiśnie. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do sporej miski wbijamy dwa jajka, dodajemy ok 5 łyżek syropu z ananasa i miksujemy ok pół minuty na jednolitą masę. Następnie dodajemy połowę (ok 175 g) miękkiego masła, rozdrobionego na kawałeczki. Do tej samej miski przesiewamy połowę (200 g) mąki, dodajemy 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1/2 szklanki cukru. Wszystko miksujemy znów ok 30 sekund, aż do uzyskania gładkiej masy. Powstałe ciasto wylewamy na ułożone plastry ananasa i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok 25-30 minut, aż biszkopt się odrobinę zarumieni (sprawdzamy patyczkiem – powinien być suchy w środku). W międzyczasie przygotowujemy drugą porcję ciasta (już bez plastrów ananasa i bez wiśni). Po upieczeniu pierwszej części wyjmujemy ciasto z tortownicy i odstawiamy do ostygnięcia, następnie tortownicę znów wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy drugą porcję biszkoptu i pieczemy 25-30 minut, aż będzie gotowy, wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Kiedy będzie już zimny to porcję biszkoptu bez ananasa przekrajamy na dwie części wzdłuż.

Mus z ananasa: Świeżego ananasa, obieramy dokładnie i wykrajamy twardy rdzeń ze środka. Pozostały miąższ kroimy w kostkę. Do garnuszka dodajemy ok 2/3 miąższu, dolewamy odrobinę wody (ok 2-3 łyżki) i gotujemy, aż ananas będzie zupełnie miękki (ok 20-30 minut). Następnie ananasa miksujemy, aż powstanie dość gładka masa. Dodajemy pozostałe kawałeczki ananasa. W odrobinie ciepłej wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i dodajemy do ananasa. Wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut, aż wszystko się dobrze zagotuje i zgęstnieje (powinno mieć konsystencję dżemu z kawałkami ananasa).

Krem kokosowy: Do garnuszka wlać mleko kokosowe, dodać cukier i dokładnie wymieszać. Następnie na wolnym ogniu gotować przez ok 30 minut (albo więcej), aż masa będzie miała konsystencję syropu. Konsystencja powinna być dość gęsta, ale należy wziąć pod uwagę, że gorąca masa, jest zawsze rzadsza niż ostudzona, więc nie należy przesadzić z redukowaniem, masa powinna być nadal płynna o gęstości karmelu.  Masę kokosową, kiedy będzie gotowa odkładamy do ostudzenia (powinna być w temperaturze pokojowej, albo lekko ciepła). Mascarpone i ricottę wyjmujemy z lodówki i przekładamy do sporej miski. Kiedy będzie gotowa powolnym strumieniem wlewamy ją do serków i delikatnie mieszamy (trzeba to robić delikatnie, aby masa się nie zsiadła). Na koniec dodać wiórki kokosowe i również delikatnie wymieszać.

Składanie tortu: Na paterze układamy najpierw biszkopt, następnie nasączamy go ok 2 łyżkami nalewki wiśniowej, następnie smarujemy połową musu ananasowego i trochę mniej niż połową kremu kokosowego. Układamy kolejną warstwę biszkoptu i postępujemy analogicznie. Nie używamy całego kremu kokosowego, gdyż należy zostawić kilka łyżek do posmarowania boków tortu. Ostatnią warstwę od strony biszkoptu nasączamy pozostałą nalewką wiśniową, następnie delikatnie (najlepiej przy użyciu dużego talerza) przekręcamy ciasto, aby plastry ananasa były na górze i układamy na tort. Boki smarujemy pozostałym kremem. Wierzch i boki dekorujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto trzymamy w lodówce. Najlepiej, żeby przed podaniem spędziło w lodówce kilka godzin, aby smaki się połączyły.

ghh trttr okpws hhh kkkk ddd ann ty sss aa

You may also like...

5 Comments

  1. Kokos + ananas – już smaczniej i bardziej egzotycznie być nie może 😉 Ślicznie wygląda ten tort!

  2. toż to czysta rozpusta 🙂 zapisuję bo tort jest wspaniały 🙂 na specjalną okazję będzie jak znalazł :).

  3. Lucja says:

    taki tort to czysta rozpusta 🙂 zapisuję bo jest wspaniały 🙂 na specjalną okazję będzie jak znalazł 🙂

  4. przepiękny 🙂

    1. Sylwia-Follow the Taste says:

      dziękuję 🙂

Skomentuj Marta - Przepisyzpodrozy.pl Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.