Przekąski Warzywa w roli głównej

Wiosenna zielona szakszuka ze szparagami i fetą

Kto nie uwielbia tradycyjnej szakszuki? Jajka sadzone na bardzo aromatycznych pomidorach i innych warzywach. Czemu by nie zrobić wersji na wiosnę i dodać zielone warzywa i świeże zioła?

Składniki (na 2 osoby):

  • 4 jajka
  • około 5 szparagów
  • 1/2 cukinii
  • garść świeżego szpinaku
  • 2-3 cebulki dymki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sol, pieprz, szczypta sproszkowanej słodkiej, ostrej i wędzonej papryki
  • posiekane świeże zioła: koperek, pietruszka, bazylia około garść
  • około 50 g sera feta

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, dodajemy posiekaną cebulkę (trochę szczypiorku możemy zostawić na koniec do dekoracji) oraz pokrojone szparagi (bez główek). Smażymy na średnim ogniu kilka minut (około 3) aż cebulka się zeszkli, dodajemy główki szparagów i pokrojoną w cienkie półplasterki cukinię, doprawiamy do smaku. Wszystko smażymy jeszcze kilka minut (około 3) aż cukinia lekko zmięknie. Chcemy żeby warzywa były generalnie miękkie ale nie rozgotowane, więc trzeba ich pilnować. Następnie dodajemy szpinak i smażymy aż szpinak zwiędnie, puści wodę i ją odparuje. Pod koniec wbijamy jajka, możemy jeszcze na wierzch trochę doprawić, przykrywamy i gotujemy aż białko się zetnie ale żółtko pozostanie płynne. Póki gorące wierzch posypujemy pokruszoną fetą i posiekanymi ulubionymi ziołami i szczypiorkiem. Najlepiej smakuje podane z dobrym pieczywem.

ENGLISH VERSION

Spring shakshuka with asparagus and feta cheese

Who doesn’t love shakshuka? Perfectly cooked eggs with aromatic tomatoes and veggies sauce. Why not to transform it into spring edition and add asparagus, green veggies and fresh herbs?

Ingredients (for 2 people):

  • 4 eggs
  • around 5 green asparagus
  • 1/2 zucchini
  • handful of spinach
  • 2-3 spring onions
  • 1 tbs of butter
  • 1 tbs of olive oil
  • salt, pepper, pinch of paprika: sweet, spicy and smoked
  • finely chopped fresh herbs: dill, parsley, basil
  • around 50 g of feta cheese

Preparation:

Heat up butter and oil on the pan, add chopped onion and asparagus cut into smaller pieces (you can leave a bit of green part of spring onion for decoration and heads of the asparagus). Cook on medium heat for few (around 3) minutes until onion gets translucent, add asparagus heads and cut in half slices zucchini and cook few more minutes. Generally we would like the veggies to be soft, but not overcooked, so it is better to look at them constantly. Then add spinach, season and cook until spinach losses water and water evaporates (max few min). At the end add eggs, you can season them a bit on the top, put the cover and cook until the egg white is set, but the egg yolk is still runny. Put on the top crumbed feta and chopped favorite herbs. The best to eat with a nice piece of bread.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.