Przekąski Warzywa w roli głównej

Wytrawne tosty francuskie z pomidorową salsą

DSC_0097aaa

Składniki (na 2 porcje):

Tosty

  • około 4-6 kromek chleba (użyłam pełnoziarnisty)
  • 2 jajka
  • około 4 łyżek mleka
  • sól, pieprz, odrobina suszonego oregano i suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka oliwy lub oleju

Salsa

  • 1 spory pomidor (ja dałam 1/2 czerwonego malinowego i 1/2 żółtego)
  • 1/2 ostrej papryczki (dałam jalapeno, ale może być chilli)
  • 3 małe młode cebulki ze szczypiorkiem
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Salsa: Pomidora kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki. Dodajemy drobno posiekaną ostrą papryczkę oraz posiekany szczypiorek od cebulki. Doprawiamy solą, pieprzem.

Do miski wbijamy jajka, dolewamy mleko, dodajemy sól, pieprz, trochę suszonych ziół i dokładnie roztrzepujemy widelcem.

Na patelni roztapiamy masło (można oczywiście dać go więcej) oraz oliwę. Dodajemy pokrojone drobno młode cebulki.

Kromki pieczywa zanurzamy w roztrzepanym jajku, dokładnie z obu stron, następnie układamy na patelni (pomiędzy i na cebulkach). Tosty smażymy około 2-3 minut z każdej strony, aż lekko się zrumienią.

Tosty zjadamy razem z lekko pikantną salsą z pomidorów.

Uwagi:

Zauważcie, że używamy oddzielnie cebulek (smażymy je razem z tostami) i oddzielnie szczypiorku (dodajemy do salsy).

Jeśli nie lubimy pikantnych smaków można pominąć ostrą papryczkę i dać np. odrobinę startego czosnku.

Oryginalnie do tostów francuskich używa się brioszki, do tych na słono można dać bagietkę, ale w sumie każdy rodzaj pieczywa będzie dobry.

To danie jest doskonałe żeby zjeść już lekko czerstwy chleb, wtedy po prostu namaczamy go w jajku chwilkę dłużej, żeby dobrze wchłonął masę i stał się miękki.

DSC_0103aaaaa abbbb DSC_0094aaaaa

Pora na pomidora!

 

 

 

You may also like...

1 Comment

  1. Prosto i pysznie. 🙂
    Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.