Składniki (na 2 porcje):
Tosty
- około 4-6 kromek chleba (użyłam pełnoziarnisty)
- 2 jajka
- około 4 łyżek mleka
- sól, pieprz, odrobina suszonego oregano i suszonej bazylii
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka oliwy lub oleju
Salsa
- 1 spory pomidor (ja dałam 1/2 czerwonego malinowego i 1/2 żółtego)
- 1/2 ostrej papryczki (dałam jalapeno, ale może być chilli)
- 3 małe młode cebulki ze szczypiorkiem
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Salsa: Pomidora kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki. Dodajemy drobno posiekaną ostrą papryczkę oraz posiekany szczypiorek od cebulki. Doprawiamy solą, pieprzem.
Do miski wbijamy jajka, dolewamy mleko, dodajemy sól, pieprz, trochę suszonych ziół i dokładnie roztrzepujemy widelcem.
Na patelni roztapiamy masło (można oczywiście dać go więcej) oraz oliwę. Dodajemy pokrojone drobno młode cebulki.
Kromki pieczywa zanurzamy w roztrzepanym jajku, dokładnie z obu stron, następnie układamy na patelni (pomiędzy i na cebulkach). Tosty smażymy około 2-3 minut z każdej strony, aż lekko się zrumienią.
Tosty zjadamy razem z lekko pikantną salsą z pomidorów.
Uwagi:
Zauważcie, że używamy oddzielnie cebulek (smażymy je razem z tostami) i oddzielnie szczypiorku (dodajemy do salsy).
Jeśli nie lubimy pikantnych smaków można pominąć ostrą papryczkę i dać np. odrobinę startego czosnku.
Oryginalnie do tostów francuskich używa się brioszki, do tych na słono można dać bagietkę, ale w sumie każdy rodzaj pieczywa będzie dobry.
To danie jest doskonałe żeby zjeść już lekko czerstwy chleb, wtedy po prostu namaczamy go w jajku chwilkę dłużej, żeby dobrze wchłonął masę i stał się miękki.
Prosto i pysznie. 🙂
Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej 🙂