Sezon na rabarbar w pełni! Wszyscy używają go do deserów, do przeróżnych ciast, drożdżowych kruchych itp. Ja, z racji tego, że dużo bardziej wolę dania wytrawne niż słodkie, postanowiłam użyć rabarbar do dania obiadowego. Wiadomo, że słodkie sosy dobrze komponują się z mięsem wieprzowym. Postawiłam więc na polędwiczki wieprzowe. Do tego sos z rabarbaru z dodatkiem różowego wina, tymianku, truskawek, odrobiny octu balsamicznego, oczywiście z cukrem oraz zwieńczony odrobiną masła.
Składniki:
- 1 średnia polędwiczka wieprzowa
- 2 łodygi rabarbaru
- garść truskawek lub około 3 łyżki dżemu truskawkowego
- ok 100 ml różowego wina
- w sumie ok 2 łyżki masła
- ok 2 łyżki oliwy
- cukier (ilość zależy od kwaśności rabarbaru, ja użyłam ok 3 czubatych łyżek)
- ok łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- tymianek – ja użyłam ok łyżki suszonego i kilka gałązek świeżego
- sól, pieprz
- dodatki: ryż lub np. szpinak
Przygotowanie:
Polędwiczkę umyć i dokładnie oczyścić ze wszystkich błonek. Pokroić na kotleciki i delikatnie rozbić je ręką. Doprawić solą, pieprzem i ok łyżką suszonego tymianku. Oprószyć mąką ziemniaczaną. Na patelni rozgrzać oliwę oraz ok łyżkę masła. Dodać polędwiczki i usmażyć kilka minut z każdej strony, aby polędwiczki się zarumieniły (mogą pozostać lekko surowe w środku, gdyż później włożymy je jeszcze do sosu). Nie należy się przejmować jeśli polędwiczki odrobinę przywrą do dna patelni. Usmażone mięso wyjąć z patelni i odłożyć na talerz (nie przykrywać, bo straci swój kolor i będzie szare). Na patelnie wlać wino i dokładnie wymieszać, żeby odlepić skarmelizowane kawałki od dna. Zagotować, dodać pokrojony w kostkę rabarbar (rabarbar należy umyć oraz obrać – zdjąć z niego pierwsze najtwardsze włókna) i truskawki (lub dżem truskawkowy). Wszystko ponownie zagotować i gotować ok 10 minut, aż rabarbar zmięknie. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i octem balsamicznym. Wszystkie składniki dodajemy oczywiście do smaku. Wszystko pogotować jeszcze, aż rabarbar będzie zupełnie miękki i się rozpadnie. Na koniec włożyć usmażone polędwiczki razem z sosem który z nich wypłynął. Doprawić jeszcze świeżym tymiankiem i podgrzać, aż polędwiczki będą gotowe i dodać jeszcze ok łyżki zimnego masła i połączyć z sosem. Podawać z ryżem i/lub szpinakiem, udekorowane świeżym tymiankiem i np. natka pietruszki.
No no !
wszędzie rabarbar na słodko, a u ciebie na wytrawnie 🙂
pycha
Dziękuję za udział w akcji.
Fajny przepis, nie jadłam nigdy rabarbaru na wytrawnie, ale warto spróbować 🙂