«

»

Lip 14

Zapiekanka makaronowa – leczo

Leczo – tą potrawę znamy wszyscy i zapewne każdy często ją jada w wakacje, kiedy dostępne są świeże i pyszne warzywa. Ja oczywiście bardzo lubię tradycyjne leczo, tylko warzywne jak również z dodatkiem mięsa. Tym razem jednak zrobiłam leczo z dodatkiem chorizo oraz zapiekłam je w piekarniku z makaronem i mozzarellą. Pyszne danie, posypane parmezanem smakuje na prawdę wybornie.

DSC_1183aa

Składniki (na dużą blaszkę, czyli około 5 porcji):

  • około 200 g kiełbaski chorizo
  • 1 duża cukinia
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • garść zielonych oliwek (użyłam nadziewane papryką)
  • około 400-500 ml sosu pomidorowego (mogą być pomidory z puszki lub passata pomidorowa)
  • makaron (ja użyłam takich muszelek), około 300 g suchego makaronu
  • 1 kulka mozzarelli
  • przyprawy: spora ilość słodkie papryki w proszku, sporo suszonego oregano, bazylii, tymianku, odrobina suszonego rozmarynu i ostrej papryki w proszku, odrobina soli i pieprzu
  • świeżo tarty parmezan

Przygotowanie:

Chorizo kroimy w plasterki, wrzucamy na patelnię. Kiedy z kiełbaski wytopi się tłuszcz dodajemy posiekaną cebulę i lekko szklimy. Następnie dodajemy posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę. Wszystkie składniki smażymy chwilę, aż chorizo będzie lekko zrumienione, zalewamy pomidorami, dodajemy trochę przypraw oraz pokrojone na połówki oliwki, przykrywamy i dusimy (raz na jakiś czas można zamieszać i jeszcze doprawić do smaku). W międzyczasie gotujemy makaron (al dente!) i nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Kiedy makaron jest gotowy dodajemy do niego sos z warzywami i chorizo, dokładnie mieszamy i wkładamy do piekarnika na 30-40 minut. Na około 10 minut przed końcem pieczenia na wierzchu układamy mozzarellę. Podajemy na gorąco posypane parmezanem.

DSC_1181aaCukinia 2014

4 Komentarze

Skip to comment form

  1. Olka

    Mmmmm pyszne, bardzo lubię 🙂

  2. Marzena

    Pyszna propozycja na obiad 🙂 pozdrawiam 🙂 :-).

  3. Magda K.

    swietny pomysł na obiad :).

  4. Gosia

    pycha kolacja 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Social Media Icons Powered by Acurax Wordpress Development Company