Dania główne Warzywa w roli głównej

Zupa z pietruszki i gruszki

Bardzo znane połączenie, postanowiłam więc wypróbować! I jest przepyszne. Delikatność pietruszki w połączeniu ze słodyczą gruszki, wspaniałe. Jest jednak wiele wersji tej zupy z dodatkiem różnych przypraw np. odrobiny cynamonu lub pieprzu cayenne, ja zdecydowałam się na wersję naturalną i dałam jednie odrobinę soli i pieprzu. Na wierzch dodałam natomiast ostry żółty ser. Jeśli macie ochotę oczywiście zachęcam do eksperymentowania z przepisem i jestem ciekawa z jakimi przyprawami ta zupa zasmakuje wam najbardziej.

DSC_0279aa

Składniki (na ok 3-4 spore porcje zupy):

  • 2 duże korzenie pietruszki
  • 1 duża gruszka (ja dałam 1.5 małej)
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średni por
  • 1 cebula (użyłam czerwonej)
  • 1 kubek mleka (ok 200 ml)
  • 1 kubek bulionu jarzynowego lub wody (ok 200 ml)
  • odrobina oliwy z oliwek + odrobina masła do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • przyprawy opcjonalne: odrobina cynamonu, pieprz cayenne, suszona bazylia, tymianek, oregano
  • Dodatki: Starty ostry żółty ser (użyłam gruyere, może być np. parmezan), świeża natka pietruszki

Przygotowanie:

W garnku rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę i lekko szklimy (uwaga żeby nie przypalić i nie smażyć w zbyt wysokiej temperaturze, żeby masło się nie przypaliło). Następnie dodajemy dokładnie umytego i pokrojonego w kostkę pora, chwilę smażymy. Dorzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę oraz obraną i pokrojoną pietruszkę. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu i zalewamy wszystko wodą i mlekiem. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i pod przykrywką gotujemy ok 30 minut. Po tym czasie dodajemy obraną, pokrojoną w kostkę gruszkę i gotujemy jeszcze ok 10 minut. Gotową zupę miksujemy na gładki krem, doprawiamy do smaku. Podajemy posypaną startym żółtym serem i natką pietruszki.

DSC_0267aaa DSC_0274aa DSC_0282aa

You may also like...

2 Comments

  1. Nominowałam Twój blog do Liebster Blog Award:) Szczegóły -> http://kolorowepapilotki.blogspot.com/2014/03/liebster-blog-award.html :).

  2. Andrzej says:

    pierwszy raz spotykam się z takim połączeniem ale może być pyszne . Ostatnio jadłem w Korei Pd. rosół z kurczaka z daktylami i śliwkami . Warto spróbować . Andrzej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.