«

Paź 18

Cytrusowa sałatka z orientalnym kurczakiem i quinoa

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1/2 szklanki komosy ryżowej (quinoa)
  • garstka orzechów nerkowca
  • 1 owoc kaki*
  • 2 spore garście ulubionej mieszanki sałat lub po prostu sałaty lub np. szpinaku

Marynata do kurczaka:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
  • po 1/2 łyżeczki kurkumy, słodkiej papryki w proszku, suszonego tymianku, opcjonalnie pieprz cayenne
  • trochę soli lub 1 łyżka sosu sojowego

Dressing:

  • sok z 1 limonki
  • sok z 1 mandarynki lub 1/2 pomarańczy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1.5 łyżeczki miodu
  • sól, pieprz lub pieprz cayenne

*Jeśli nie macie owocu kaki, można użyć po prostu pomarańczy.

Przygotowanie: 

Kurczaka kroimy w paseczki, mieszamy ze sobą składniki marynaty i marynujemy mięso przez minimum godzinę, a najlepiej całą noc.

Kurczaka grillujemy na patelni grillowej albo smażymy na odrobinie oliwy na zwykłej patelni.

Składniki dressingu dokładnie ze sobą mieszamy.

Komosę gotujemy wg przepisu na opakowaniu, doprawiamy odrobiną soli lub sosu sojowego. Kiedy kasza będzie już ugotowana doprawiamy ją 1/2 całego dressingu.

Orzechy lekko zrumieniamy na suchej patelni. Owoc kaki kroimy w kostkę.

W miseczkach układamy sałatę, następnie posypujemy komosą. Na wierchu układamy kaki, kurczaka i orzechy. Sałatkę polewamy dressingiem.

Jest bardzo dobra na ciepło od razu po przygotowaniu, ale na zimno też będzie smaczna.

dsc_2172aaaa dsc_2166aaaaimg_2044

 

1 komentarz

  1. Andrzej

    super , ile tyle składników odżywczych .

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Floating Social Media Icons Powered by Acurax Blog Designing Company